Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Осінній збір: корисні лікарські рослини та плоди вересня

Осінній збір: корисні лікарські рослини та плоди вересня Вересень – це період активного збору врожаю та час для здійснення запасів дарів природи на зиму. Саме у перший осінній місяць рекомендується збирати деякі рослини, які мають лікувальні властивості. Що ж саме збирати та яким чином здійснювати заготівлі?

Лікарські рослини для заготівлі на зиму

Отже, однозначно корисно буде зібрати наступні рослини:
  • Плоди глоду. Збирати їх краще у першу декаду вересня, треба встигнути зробити заготівлю до початку перших заморозків. Обирати необхідно міцні темно-червоні плоди без павутини. Щоб зберегти всі вітаміни глоду, варто висушити його плоди у духовці при температурі не вище 50°С або ж у приміщенні з гарною вентиляцією. Зберігати глід треба у теплому, темному місці. Також можна заморозити ягоди, але за умови, що процедура розморожування буде здійснена лише один раз, інакше практично всі вітаміни будуть втрачені. Глід використовують для зниження артеріального тиску, для зменшення кількості холестерину в крові, для розширення судин серця. Також ця рослина допомагає подолати безсоння, є природним заспокійливим засобом. З плодів глоду можна робити чай, варити з них компот.
  • Плоди червоної горобини. Збирати їх можна одразу після перших заморозків, наприкінці вересня. Ягоди можна висушити у приміщенні, яке гарно провітрюється, чи в духовці, так само, як і глід. Також горобину можна заморозити. Плоди червоної горобини зміцнюють імунітет, використовуються для профілактики та лікування нестачі вітамінів в організмі. Крім того, вони вважаються природним антисептиком. З горобини можна робити морси, компоти, кисіль.
  • Корінь лопуха. Зазвичай його викопують наприкінці вересня. Найкраще обирати найбільш крупні та м’ясисті корені. Їх треба ретельно промити у прохолодній воді, розрізати на шматочки шириною в 2-3 см та висушити у темному приміщенні, яке гарно провітрюється. Також для сушки можна використати духовку. Відвар з кореня лопуха використовується для покращення роботи підшлункової залози, нормалізації обміну речовин, він покращує склад крові, сприяє очищенню шкіри, інтенсивному росту волосся.
  • Плоди калини. Починати їх збирати треба з середини вересня і до пізньої осені, робити це слід у суху погоду. Калину необхідно висушити вказаними вище способами або ж заморозити. З плодів калини можна робити відвар, чай. Ці напої покращують роботу серця, шлунку, кишечника, сприяють зниженню артеріального тиску. Також плоди калини зміцнюють імунітет.
  • Плоди шипшини. Ці ягоди треба збирати на початку вересня, тоді вони будуть джерелом вітаміну С. Також шипшину можна збирати після осінніх заморозків, тоді вона буде корисна для травлення. Заготівля стандартна – висушити у темному приміщенні з гарною вентиляцією чи в духовці, або ж заморозити. Дехто стверджує, що плоди шипшини здатні уповільнити процеси старіння організму.
  • Листя брусниці. Збирати його треба після дозрівання ягід, наприкінці вересня – на початку жовтня. Листя слід акуратно зрізати та висушити. Перебрати та підготувати листя брусниці до висушування слід у перші 3-5 годин після їх збору, інакше воно втратить більшість корисних властивостей. З нього можна робити відвар, який є жарознижуючим та відхаркуючим засобом, має протизапальну, сечогінну та жовчогінну дію, знижує рівень цукру в крові, зміцнює імунітет.
В наших географічних широтах росте багато лікарських рослин, які треба вміти вчасно та правильно заготовляти. Вересень – це період активної заготівлі, не варто пропускати цей дорогоцінний час.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм