Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дієта при хронічному холециститі: практичні поради

Дієта при хронічному холециститі: практичні порадиХолецистит – це досить поширене захворювання. Мова йде про запалення жовчного міхура, одне з ускладнень жовчнокам’яної хвороби. Для нього характерні проблеми з роботою міхура та порушення відтоку жовчі.

Холецистит часто протікає у хронічній формі, а попередити його загострення може правильне харчування. Дієта повинна передбачати надходження до організму всіх необхідних корисних речовин, сприяти розрідженню жовчі та усуненню запалення міхура.

Що можна їсти при холециститі?

Якщо людина страждає на проблеми із жовчним міхуром, їй можна їсти такі продукти:
  • пташине та тваринне м’ясо нежирних сортів;
  • рибу та морепродукти;
  • 1 курячий жовток на добу;
  • свіжі некислі, краще сезонні овочі, фрукти, зелень (особливо корисними є груші);
  • каші, особливо вівсяну та гречану;
  • макаронні вироби із твердих сортів пшениці;
  • нежирні кисломолочні продукти: знежирений сир, сметану, кефір, йогурт;
  • підсушений або черствий хліб (про свіжий краще забути).
Особливу роль у боротьбіДієта при хронічному холециститі: практичні поради з холециститом має мед через свою жовчогінну дію. Рекомендовано зранку натщесерце випивати 100 г води з розчиненою в ній столовою ложкою меду.

Для приготування їжі та заправки салатів краще віддавати перевагу оливковій олії.

Що стосується напоїв, корисним для хворих на холецистит буде відвар із шипшини, різноманітні киселі, фруктові компоти, можна пити каву з молоком, неміцний чай.

Також лікарі радять пити буряковий сік, він значно знижує ризик появи нападу холециститу. Ще корисними є напої з цикорію.

Що не можна їсти при холециститі?

Хворим та холецистит слід уникати продуктів, які викликають подразнення слизової, містять багато холестерину та утруднюють травлення. Отже, не рекомендується їсти такі продукти:
  • жирні сорти м’яса (свинину, баранину, м’ясо гуски, качки);
  • жирну рибу;
  • сало;
  • бобові (горох, квасолю тощо);
  • кислі ягоди та фрукти;
  • редиску, щавель, цибулю, часник (вони подразнюють стінки шлунку);
  • гриби;
  • консерви (включаючи й консервовані овочі);
  • ікру, маринади;
  • копчені страви;
  • здобу, випічку (особливо свіжу);
  • шоколад (особливо молочний), какао;
  • морозиво.
Не слід заправляти салати оцтом, з обережністю варто ставитися до приправ.

Краще забути про газовані напої, міцну каву, алкоголь.

Деякі правила щодо денного меню при холециститі

Хворим на холецистит слід пам’ятати такі правила приготування їжі та харчування:
  1. Не можна переїдати.
  2. Їсти треба часто, 5 разів на день, але порції повинні бути невеликими. Краще дотримуватися режиму і вживати їжу в один і той самий час.
  3. Важливим є спосіб приготування страв: краще їх варити, готувати на пару, запікати (але без додаткового жиру чи масла). Категорично заборонено їсти смажені, копчені страви, гостру, солону, кислу їжу.
  4. Краще відмовитися від м’ясних бульйонів та приготування перших страв на них.
  5. Рослинні олії мають жовчогінні властивості, проте вони втрачаються під впливом високих температур. Тож краще додавати їх в уже готові страви.
  6. Їжа повинна бути і не гарячою, і не холодною, щоб не провокувати напад холециститу.
Хронічний холецистит – це хвороба, з якою доводить миритися впродовж усього життя. Щоб напади не були надто частими, довгими та болісними, слід дотримуватися певних правил вживання та приготування їжі. І тоді загострення холециститу будуть рідкісним явищем.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм