Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Подагра та особливості дієти при цій хворобі

Подагра та особливості дієти при цій хворобіПодагра – це захворювання, для якого характерне гостре запалення суглобів. Воно пов’язане із неправильним характером харчування, особливо з надмірним вживанням м’яса, алкоголю, морепродуктів. Також до факторів, які можуть спровокувати подагру, належать надмірні фізичні навантаження, переохолодження, стрес, перегрівання суглобів (наприклад, у сауні).

Симптоми подагри

Подагра уражує суглоби пальців стопи, колінні, гомілковостопні та ліктьові суглоби, а також суглоби пальців кисті. До симптомів хвороби належать наступні:

  • гострий біль в суглобах, особливо сильний вночі;
  • припухлість суглобів;
  • почервоніння шкіри в місцях ураження суглобів;
  • підвищення температури тіла;
  • поява підшкірних утворень в області ліктьових суглобів, вушних раковин;
  • напади ниркової коліки.

Подагра потребує регулярного контролю рівня сечової кислоти в крові, оскільки якщо її багато, в суглобах накопичуються та формуються кристали урату натрію. Це й призводить до нападів болю та інших неприємних симптомів подагри.

Дієта при подагрі: рекомендації

Сечова кислота – це кінцевий продукт обміну пуринів – природних речовин, що містяться у всіх клітинах нашого тіла та практично у всіх харчових продуктів. Тому якщо в людини є подагра, їй слід вживати їжу з мінімальним вмістом пуринів.

Дієта надзвичайно важлива у питанні лікування подагри. Крім того, вона дозволяє попередити розвиток сечокам’яної хвороби, не допустити підвищення рівня холестерину, стабілізувати та знизити масу тіла.

Отже, хворим на подагру рекомендовано вживати їжу 5-6 разів на день, невеликими порціями, багато пити рідини. Практичні рекомендації по дієті наступні:

  1. Слід обмежити вживання м’яса та риби, а також морепродуктів.
  2. Необхідно скоротити вживання жирів, адже через них організм гірше виводить сечову кислоту.
  3. Варто обмежити вживання алкоголю: він блокує функцію нирок із виведення сечової кислоти з організму. Єдиний алкоголь, який допускається у незначних кількостях – сухе вино, але не під час нападу подагри.
  4. Не треба вживати продукти із високим вмістом фруктози, адже вона підвищує концентрацію сечової кислоти в крові. Фруктоза міститься в підсолоджених безалкогольних напоях, кондитерських виробах, кетчупі та інших продуктах, які хворим на подагру слід вживати дуже обережно.
  5. Слід віддавати перевагу складним вуглеводам: продуктам із цільного зерна, фруктам, овочам, уникати рафінованих вуглеводів: тортів, тістечок, цукерок, білого хлібу.
  6. Необхідно вживати молочні продукти із низьким вмістом жиру.
  7. Треба пити багато рідини, особливо води, це покращить виведення з організму сечової кислоти. Рекомендовано пити до 2 літрів рідини на день.

Важливо розуміти, що в період загострення подагри необхідно перейти на більш жорстку дієту, яка повністю виключає різні види м’ясних та рибних продуктів, відварів із них, яйця, алкоголь.

Замість дієти боротьба із подагрою включає в себе:

  • зменшення фізичних навантажень, особливо на уражені суглоби;
  • раціональне заняття фізкультурою та спортом;
  • зниження маси тіла, але поступове, а не раптове.

Звичайно, без адекватного лікування під час нападу подагри не обійтися, проте і дієта має дуже важливу роль для хворих. Вона дозволяє зменшити тривалість нападів хвороби, збільшити проміжки між їх виникненням, знизити гостроту болю. Неправильне харчування негативно впливає на наше здоров’я та провокує багато хвороб, однак з яких – подагра.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм