Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини розвитку доброякісного новоутворення на шкірі

Основні причини розвитку доброякісного новоутворення на шкіріНовоутворення на шкірному покриві являють собою специфічні доброякісні утворення, які мають здатність перероджуватися в злоякісні пухлини. Найчастіше доброякісні пухлини на шкірі мають вигляд вузликів, папул, наростів, які складаються з накопичених меланоцитів та невусних клітин. Родимки та невуси на нашому тілі можуть мати різну форму та забарвлення, однак при цьому вони потребують пильного нагляду, з метою вчасного встановлення будь-яких видозмін.

Які існують види новоутворень?

До найпоширеніших новоутворень доброякісного характеру належать родимки, невуси, папіломи, кератоми, фіброми (м'які) та ін.
Так родимки можуть мати плоску, кулясту або округлу форми. Бути з широкою основою або “рости” на ніжці. 

Фактори, що можуть вплинути на формування доброякісних новоутворень

Вплинути на розвиток утворень може ряд факторів нашого буденного життя, від віку, спадковості та гормональних змін до надмірного впливу сонячних променів, травмувань. Також досить суттєвий вплив мають перенесені вірусні та бактеріальні захворювання шкірного покриву.
 
На перший погляд, може здатися, що загрози доброякісні новоутворення не несуть, однак оскільки вони мають тенденцію до росту, це при впливі вищезазначених провокуючих факторів й підвищує ризики переродження у злоякісну форму.

Які прояви зі сторони новоутворення повинні викликати підвищеного занепокоєння?

Дуже частим явищем є коли доброякісне новоутворення може мати тенденцію до переродження в злоякісну форму. Передбачити який саме тип новоутворення переросте в рак, інколи дуже складно, однак при впливі провокуючих чинників та розвитку видозмін ці ризики зростають вдвічі:
  • новоутворення зазнає постійної травматизації;
  • поява в ділянці родимки/невусу додаткових наростів;
  • кровоточивість новоутворення;
  • поява больових відчуттів, свербіння, печіння;
  • новоутворення змінило форму, розмір або забарвлення.

Тактика

При появі вищезазначених змін необхідно звернутися до лікаря-дерматолога. Основою діагностики новоутворень є проведення дерматоскопії, процедури яка полягає в детальному дослідженні структури шкіри з оцінкою ризиків розвитку злоякісних пухлин.
 
Тактика усунення доброякісних новоутворень шкіри найчастіше полягає у проведенні їх видалення. З метою запобігання переростання звичайного дефекту у серйозну та небезпечну проблему. Боятися немає чого, оскільки сьогодні традиційні хірургічні методи у більшості випадків змінилися на малоінвазивні оперативні втручання, наприклад радіохвильовим методом. Що дозволяє видалити новоутворення без пошкодження здорових тканин.
 
Пам'ятайте, що встановлення діагнозу та визначення типу пухлини - злоякісна вона чи доброякісна виконує виключно лікар з наступним проведенням підтверджувальних діагностичних методів. Будь-які спроби самостійного лікування або звернення до народних методів терапії, можуть викликати негативні та незворотні наслідки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм