Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке атерома шкіри? Наскільки небезпечною вона є, як її лікувати?

Що таке атерома шкіри? Наскільки небезпечною вона є, як її лікувати?Атерома – це доброякісна пухлина сальної залози шкіри, яка найчастіше виникає через закупорювання сальних протоків. Новоутворення має округлу форму, чіткі кордони, не викликає болю під час пальпації. Колір може бути різним: від білого до жовтого, зеленуватого. Часто колір шкіри в області пухлини взагалі не змінюється. Діагностувати атерому можна під час дерматологічного огляду. Вона зустрічається у 5-10% населення, частіше бувають у жінок, ніж у чоловіків.

Можливі причини виникнення атероми

Будь-які стани в організмі, для яких характерним є порушення відтоку сала чи повне закупорювання протоку, можуть стати причиною виникнення атероми. Це новоутворення може з’явитися на фоні гормональних порушень, які провокують підвищення в’язкості секрету сальної залози та послаблення видільної функції шкіри. Також до виникнення атероми можуть призводити порушення правил особистої гігієни, використання косметичних засобів, які звужують протоки сальної залози. Не останню роль  відіграє і спадковий фактор, хоча ген, відповідальний за утворення атером, вчені поки не виявили.

Що треба знати про атерому?

Атерома може виникати на будь-яких ділянках шкіри, але найчастіше з’являється на шкірі голови, обличчя, спини, шиї. Нерідко новоутворення виникає в області статевих органів. Бувають випадки множинних атером, яких у однієї людини може бути до 10-ти штук та більше.

Оскільки атерома є доброякісним новоутворенням, вона не несе реальної небезпеки для здоров’я та життя людини. Проте можлива поява неприємних ускладнень, а саме:
  • нагноєння шкіри в області атероми;
  • почервоніння шкіри;
  • біль в області новоутворення;
  • набряк;
  • збільшення атероми у розмірах;
  • розповсюдження інфекції на оточуючі тканини.
Атерома, яка запалилася, без лікування може прорватися назовні, при цьому з неї буде виділятися гній та салоподібна речовина з неприємним запахом.

Існує вкрай мала ймовірність трансформації атероми у злоякісну пухлину.

Видаляти чи ні?

Метод лікування атероми лише один – видалення хірургічним шляхом. Консервативне лікування не передбачене. Операцію краще провести планово, поки новоутворення не збільшилося і не запалилося. Якщо в атеромі вже накопичується гній, косметичні результати хірургічного втручання будуть більш помітні зовні, адже розріз шкіри при цьому не можна вшивати, буде видно рубець. Тому краще не тягнути з операцією.

Зазвичай хірургічне втручання проводять під місцевим знеболювальним. Видаленню підлягає не лише атерома, а й ділянка шкіри, пов’язана з пухлиною. Також повністю видаляють капсулу новоутворення.

Операцію можуть робити за допомогою біопсійних чи інших хірургічних інструментів, лазера або радіохвиль.

Якщо атерому видалити вчасно та правильно, рецидиви зазвичай не виникають.

Бувають випадки, коли людина може роками жити з атеромою, навіть не підозрюючи про її існування. Тому у багатьох виникає запитання: а для чого її взагалі видаляти, якщо пухлина є доброякісною? Проте лікарі все ж наполягають на хірургічному лікуванні атероми через те, що ніхто не може передбачити, як себе поведе новоутворення у подальшому. Воно може почати різко рости, запалитися, і тоді видалення буде екстреним, рана заживатиме довше, після неї залишиться явний косметичний дефект.

Краще зробити операцію з видалення атероми планово, знайшовши лікаря, якому повністю довіряєте. Не ризикуйте, будь-які новоутворення, навіть доброякісні, можуть стати великою проблемою для здоров’я. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм