Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гонорея: шляхи зараження та способи лікування венеричного захворювання

Гонорея: шляхи зараження та способи лікування венеричного захворюванняГонорея – це одне з найбільш поширених у світі венеричних захворювань, за «популярністю» воно поступається лише хламідіозу. Збудник хвороби – патогенні мікроорганізми Neisseriagonorrhoeaе, які уражують переважно сечостатеву систему. Якщо гонорею не лікувати, вона спровокує важкі ускладнення аж до смерті хворого через сепсис.

Як можна заразитися гонореєю?

Спосіб зараження інфекцією – статевий, від хворої людини до здорової. При цьому заразитися можна як під час стандартного вагінального статевого акту, так і під час орального чи анального сексу. Побутовий шлях передачі гонореї майже неможливий, нею не можна заразитися через сидіння унітазу, спільне використання посуду, постільної білизни тощо.

Трапляються випадки зараження гонореєю новонародженого під час пологів, тоді у малюка діагностують гонококовий кон’юнктивіт.

За статистикою після одноразового статевого акту із хворим на гонорею партнером жінки у 90% випадків набувають цю інфекцію, а чоловіки – лише у 35%. Медики це пояснюють різницею у фізіологічній будові статевої системи чоловіків та жінок. Більшість хворих на гонорею – молоді сексуально активні жінки.

Симптоми гонореї

Інкубаційний період гонореї – від 3-х днів до 1 місяця, в середньому 2 тижні. При яких же симптомах починати бити на сполох? Перш за все це:
  • часті позиви до сечовипускання;
  • біль під час сечовипускання;
  • відчуття свербежу та печіння в області статевих органів;
  • гнійні виділення зі статевих органів.
Типові симптоми гонореї для жінок наступні:
  • інтенсивні, густі або водянисті виділення з піхви від білого до зеленого кольору;
  • біль внизу живота;
  • кровотечі, не пов’язані з менструальним циклом.
Зазвичай симптоми хвороби проявляються перед початком місячних.

Чоловіки можуть відчути такі симптоми:
  • виділення зі статевого члена білого чи жовтого кольору;
  • розлади сечовипускання.
Через те, що у чоловіків симптоми гонореї менш виражені, ніж у жінок, вони часто є джерелами поширення інфекції, навіть не здогадуючись про це.

Якщо гонорею не лікувати, вона розповсюджується по організму та уражує органи, суглоби, м’язи, шкіру. Постраждати може серце, нирки, яєчка, мозок, печінка, кістки.

До інших загальних симптомів гонореї лікарі відносять:
  • нудоту;
  • погане самопочуття;
  • рідкі калові маси;
  • незначне, але стабільне підвищення температури тіла (до 37,5°С);
  • порушення менструального циклу (у жінок).

Лікування гонореї

При підозрах на гонорею дуже небезпечно займатися самолікуванням. Тож жінкам слід звернутися за консультацією до гінеколога, чоловікам – до уролога, також цією хворобою займається лікар-венеролог. Найпоширеніше ускладнення гонореї – безпліддя та імпотенція, запущена форма хвороби може призвести до сепсису та смерті.
Гонорею лікують антибіотиками. Дозування та тривалість лікування залежить від ступеню розвитку хвороби. Також можливе призначення місцевих препаратів для зняття симптоматики хвороби: мазей, гелів, спеціальних ванночок.

Дуже важливо не припиняти лікування після настання полегшання, тому що в такому разі є ризик переходу хвороби у хронічний стан. Після пройденого курсу слід повторно взяти мазок на гонокок.

Профілактика гонореї

До профілактичних заходів щодо гонореї належать наступні рекомендації:
  1. Наявність постійного статевого партнера.
  2. Відмова від випадкових статевих контактів.
  3. Використання презервативів під час статевих актів з партнерами, до яких ще немає повної довіри.
  4. Відвідування лікаря при появі перших тривожних симптомів, пов’язаних із функціонуванням сечостатевої системи.
Рівень розвитку сучасної медицини дозволяє порівняно швидко вилікувати гонорею, але за умови своєчасного звернення за медичною допомогою та неухильного дотримання всіх лікарських рекомендацій.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм