Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Псоріаз: чи реально позбутися хвороби?

Псоріаз: чи реально позбутися хвороби?Псоріазом називається хронічна неінфекційна хвороба, головними симптомами якої є висипання на лущення шкіри. Він доволі розповсюджений у світі: на нього страждає приблизно 4% населення земної кулі. Розвинутися псоріаз може у будь-якому віці, але найчастіше зустрічається у людей до 20 років (70% хворих на цю хворобу). Висипання при псоріазі – це різні за розмірами бляшки, що чешуться та лущаться. Вони можуть розташовуватися на ліктях, колінах, на голові під волоссям тощо.

Чому виникає псоріаз?

Псоріаз є нетиповою реакцією організму на подразники, що впливають на нього із зовнішнього середовища. На певних ділянках тіла людини верхній шар її шкіри відмирає набагато швидше, ніж це потрібно. Якщо зазвичай на цикл поділу на дозрівання клітин шкіри треба близько 1 місяця часу, то при псоріазі цей процес значно пришвидшується і займає 4-5 днів.

До основних причин розвитку даної хвороби належать:
  • спадкова схильність;
  • порушення обміну речовин;
  • ендокринні розлади;
  • неврологічні розлади;
  • збої в роботі імунної системи.
Псоріаз не є інфекційною хворобою, а отже, він незаразний.

Симптоми псоріазу

Головний симптом псоріазу – поява на шкірі червоних плям, що постійно чешуться та лущаться. Найчастіше вони зустрічаються на ділянках голови під волоссям, на колінах, ліктях, на спині знизу та всередині шкірних складок. Близько 25% хворих відзначають певні проблеми з нігтями: виникають точкові заглиблення нігтьових пластинок, вони вкриваються плямами, стають товстими, кришаться.

Лікарі розрізняють зимовий, літній та невизначений псоріаз. Найчастіше буває зимовий тип даної хвороби. Назва окреслює період загострення захворювання: зимовий псоріаз загострюється взимку, літній – влітку, невизначений може виявити себе у будь-яку пору року. Розміри бляшок на шкірі у період загострення хвороби можуть коливатися від головки шпильки до великих площ розміром приблизно як долоня чи навіть більше.

Псоріаз ще називають «лускатий лишай» через те, що у процесі лущення поверхневі луски легко відстають від шкіри, на їх місці залишаються більш щільні, розташовані в глибині. В області уражених ділянок шкіри можуть виникнути тріщини та нагноєння.

Хворі на зимовий псоріаз люблять літо, адже під дією сонячних променів симптоми хвороби зникають. Літня ж форма псоріазу, навпаки, виказує себе саме під дією сонця.

Діагностика та лікування псоріазу

Псоріазом займається лікар-дерматолог. Для встановлення діагнозу йому необхідно бачити висипання, також він може взяти біопсію шкіри в ураженому місці. Дерматологічну клініку із високопрофесійними лікарями можна знайти в каталозі приватних клінк.

Якщо псоріаз виявлено на ранній стадії, хворому призначають переважно профілактичні засоби. Якщо ж хвороба розвинулася досить сильно, дерматолог може призначити кріотерапію (лікування холодом), плазмаферез (очищення крові) чи терапію ультрафіолетом (короткотермінові процедури, за своєю дією схожі на солярій; цей метод нерідко поєднують із вживанням ліків).

Малі дози ультрафіолету при псоріазі є корисними, вони лікують, проте підвищені, навпаки, можуть ще більше розвинути хворобу. Це саме стосується і процедур засмагання. Клініку, в якій лікують псоріаз, можна знайти, скориставшись допомогою Центру підтримки пацієнта Здоров-Інфо.

На жаль, вилікувати псоріаз повністю поки що неможливо: організм «зберігає пам’ять» про хворобу у вигляді біохімічних, імунологічних та функціональних змін, і рано чи пізно настає рецидив. Він може відбутися у будь-який момент, тому хворому на псоріаз треба навчитися завжди тримати ситуацію на контролі.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм