Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи легко позбутися грибку на ногах? Етіологія захворювання та засоби боротьби з ним

Чи легко позбутися грибку на ногах? Етіологія захворювання та засоби боротьби з нимГрибок на ногах – це одна з найбільш поширених дерматологічних хвороб на сьогодні. У більшості випадків грибкові ураження стоп не є небезпечними для життя людини, проте вони мають неприємні симптоми та можуть сигналізувати про певні порушення у функціонуванні організму.

Приблизно кожна п’ята людина у світі страждає на грибок на ногах. Хворобу викликає ураження стопи та нігтів грибом, який називається «червоний трихофітон». Іноді до нього приєднуються ще й гриби плісняви та кандиди, відомі завдяки молочниці. Результатом захворювання є акумуляція шкідливих токсинів у людському організмі, які з’являються при розмноженні та рості патогенних грибків. Їх небезпека полягає у тому, що разом із кровотоком вони розносяться по всьому організму, погіршують обмін речовин та шкодять внутрішнім органам.

Причини виникнення грибку на ногах

  1. Поранення на ногах, забої, порізи, мозолі.
  2. Поганий та нерегулярний гігієнічний догляд за ногами.
  3. Слабкий імунітет.
  4. Антибіотикотерапія.
  5. Надмірна пітливість стоп.
Найчастіше грибком заражаються від іншої людини, наприклад, від родича. Адже мікрочастинки шкіри хворого, потрапляючи на побутові предмети спільного користування (наприклад, постіль), переносять грибок і на шкіру іншої людини. Засобами перенесення хвороби можуть бути мочалки, губки, килимки; також грибок часто передається на пляжі, в сауні і в бані – в місцях великого скупчення народу. Є великий шанс зараження грибком там, де люди ходять без взуття.

Симптоми грибку на ногах

Грибок підступний тим, що зараження відбувається ще до того, як людина починає відчувати симптоми. Можливі такі прояви хвороби:
  • сухість та лущення стоп;
  • свербіж на почервоніння шкіри ніг;
  • підвищене потовиділення на ногах, неприємний запах від поту;
  • поява бульбашок на стопах, які чешуться;
  • виникнення мозолів;
  • зміна форми та кольору нігтів, вони стають ламкими, потрісканими.
Грибок – це зовсім не жарти, при його виникненні слід негайно звернутися до лікаря. Адже він може ускладнитися псоріазом чи екземою, а це вже дуже серйозно. Треба враховувати ще й те, що грибкова інфекція для організму людини ворог, а значить у відповідь на неї він може відреагувати алергічною реакцією. Запущені випадки грибку можуть навіть призвести до видалення нігтя хірургічним методом.

Як позбутися грибку на ногах?

Лікуватися від хвороби можна вдома, але тільки тими медичними препаратами, які призначив лікар-дерматолог. Сучасна медицина схиляється до лікування грибку методом пульс-терапії. Це означає, що лікування повинне бути реалізоване у найменші строки з використанням протигрибкових препаратів у досить великих дозуваннях. При цьому між курсами лікування необхідні великі перерви.

Для лікування захворювання використовуються мазі, лаки та плівки. Це фунгіцидні препарати. Перед початком терапії бажано визначити грибок-збуджувач, вид шкіри, а також ступінь патології, інакше лікування може не дати жодних результатів. Різні частини стопи потребують різних препаратів; ліки з підвищеною жирністю гарно підходять для сухої шкіри; підошву краще обробляти маззю, а проміжки між пальцями змащувати суспензіями.

За допомогою місцевих засобів можна боротися з грибком на ногах лише на його початковій стадії. Якщо ж хвороба розвинулася, без спеціальних препаратів, які вживаються внутрішньо, просто не обійтися.

Грибок на ногах – це проблема, яка приносить людині не лише дискомфорт, але й може стати причиною небезпечних хвороб. Тому лікувати його потрібно, і чим швидше, тим краще. Не варто нехтувати у цьому допомогою лікаря-дерматолога, адже лише він зможе підібрати ефективне, комплексне лікування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм