Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чоловіче безпліддя: що робити у разі виникнення проблеми?

Чоловіче безпліддя: що робити у разі виникнення проблеми?Безпліддя – це болісний діагноз для пари, яка прагне мати дітей. Сьогодні доведено, що проблеми з репродуктивною функцією у чоловіків зустрічаються так само часто, як і у жінок. А це значить, що про чоловіче безпліддя треба знати та розуміти, як з ним боротися, якщо виникла така проблема.

Що треба знати про чоловіче безпліддя?

Здатність чоловіка запліднити жінку залежить від якості та кількості сперми, яку він виділяє під час статевого акту. Щосекунди в чоловічому організмі виробляється більше тисячі сперматозоїдів, цей процес є безперервним з моменту настання статевого дозрівання та до смерті. Проте, на жаль, існують хвороби та несприятливі фактори, які викликають збої в ньому.

Отже, чоловіче безпліддя найчастіше виникає через:
  • порушення рухливості та життєздатності сперматозоїдів;
  • різке скорочення числа сперматозоїдів, що виробляються організмом;
  • порушення просування сперматозоїдів по сім’явивідних шляхах.

Найбільш поширені причини чоловічого безпліддя

До перелічених проблем зі спермою можуть призводити такі причини та фактори:
  1. Варикоцеле – патологія, яка виникає через варикозне розширення вен сім’яного канатика. Через це порушується нормальне функціонування яєчок, підвищується їх температура та ушкоджуються сперматозоїди.
  2. Травмування та певні вроджені й набуті дефекти чоловічих статевих органів: неопущення, перекручування яєчок тощо.
  3. Інфекційні хвороби: гонорея, сифиліс, хламідіоз, паротит.
  4. Запалення чоловічих сечостатевих органів, наприклад, передміхурової залози.
  5. Статеві розлади: порушення ерекції, передчасне сім’явиверження тощо.
  6. Проблеми з імунітетом, коли організм виробляє речовини, які ушкоджують сперматозоїди.
  7. Гормональні порушення, наприклад, дефіцит тестостерону.
  8. Зовнішні фактори: зловживання алкоголем, тютюнопалінням, наркотиками, деякими медикаментами, погана екологія, тісний одяг, особливо білизна.

Симптоми та діагностика чоловічого безпліддя

Якщо пара більше, ніж півроку, не може завагітніти, краще звернутися до спеціаліста. Проблема може бути як в жінці, так і в чоловікові, а, можливо, і в обох. У більшості випадків явних симптомів чоловічого безпліддя немає. Запідозрити погане можна за наступними ознаками:
  1. Набряки та припухлості в районі яєчок.
  2. Біль в яєчках.
  3. Затримка або, навпаки, передчасна еякуляція.
  4. Проблеми з ерекцією.
Також слід замислитися, якщо чоловік в дитинстві хворів на паротит (свинку), оскільки ця недуга вкрай негативно позначається на його подальшій репродуктивній функції.

Для встановлення діагнозу лікар збирає анамнез, проводить огляд. Пацієнт здає спермограму для виявлення відсотку активно-рухливих сперматозоїдів. Також може знадобитися аналіз на виявлення антитіл до сперматозоїдів у крові чоловіка.

Чи існує профілактика чоловічого безпліддя?

Звичайно, чи буде здатен чоловік стати батьком, багато в чому від нього не залежить. Проте лікарі говорять про певну профілактику безпліддя. Це ведення здорового способу життя, правильне харчування, регулярне статеве життя, але з невеликим числом партнерів, фізична активність. Слід відмовитися від паління, наркотиків, зловживання алкоголем, уникати стресів. Чоловікам не рекомендується носити тісну білизну.

Велика відповідальність щодо майбутнього чоловіка лежить на його батьках. У дитинстві вони повинні проконтролювати, щоб його статеві органи сформувалися правильно, яєчка вчасно опустилися в мошонку. Також хлопчика треба захистити від паротиту шляхом своєчасної вакцинації, яку в нашій країні проводять в 12 місяців та в 6 років. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм