Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як надати першу допомогу при анафілактичному шоці?

Як надати першу допомогу при анафілактичному шоці? Анафілактичним шоком називають сильну реакцію організму на алерген. Така реакція небезпечна для людини, адже без своєчасної допомоги може призвести до летальних випадків.

Алергічна реакція відбувається, коли імунна система сприймає певний чинник як небезпечний для організму та починає агресивно на нього реагувати. У людини з’являються набряки, свербіж, падіння тиску та інші симптоми. 

Анафілактичний шок розвивається у людини тоді, коли вона вдруге взаємодіє з алергеном. Саме вторинна реакція призводить до небезпечних для життя наслідків. Вона може виникнути протягом першої години після дії алергену, або ж відразу. Зазвичай, алергенами виступають укуси комах або птахів, харчові продукти, ліки та ін.

Як розпізнати анафілактичний шок та що робити в першу чергу?

В першу чергу у людини виникає панічний страх смерті. Супроводжує його поява набряків, жар і свербіж. Після перерахованих симптомів настає другий етап. Він характеризується зниженням тиску, відчуттям слабкості і задухи, яка спровокована набряком гортані. Можлива втрата свідомості. Також можуть з’явитись пронос, блювота, серцевий біль та судоми. Не в кожному випадку проявляються всі симптоми.

Запам’ятайте: в першу чергу опануйте себе та викличте швидку. Це повинно бути першим рішенням, і саме воно принесе максимум користі хворому. Не звертайте увагу на те, що людині полегшало, часто після покращення самопочуття приходить друга хвиля алергічної реакції.

Після виклику швидкої медичної допомоги починайте робити те, що залежить від вас. В першу чергу звільніть організм людини від дії алергену. Це може бути жало бджоли, їжа чи ліки. Покладіть людину в зручне місце. Голову потрібно покласти набік, щоб уникнути потрапляння блювотних мас в дихальні шляхи. Також необхідно розташувати ноги так, щоб вони були вище голови.

Прочистіть рот, якщо потерпілого вже нудило. Для повноцінного доступу кисню звільніть шию та груди людини, а також забезпечте доступом до кисню, відкривши в приміщенні всі вікна та двері. Моніторте стан потерпілого. Якщо не відчувається пульс, потрібно робити непрямий масаж серця. Штучне дихання в таких випадках неефективне, адже повітря не зможе надходити через набряклі трахеї.

Ідеально, якщо хвора на алергію людина має шприц ‐ручку з адреналіном. Укол цієї речовини здатен врятувати життя. Не панікуйте, дотримуйтесь порад, і ви зможете надатибезцінну допомогу потерпілому.  

Источник: itmed.org

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм