Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на алкоголь: чому виникає, як проявляється?

Алергія на алкоголь: чому виникає, як проявляється?Алергія буває не лише на продукти харчування чи квітки певних рослин, а й на такий неоднозначний та шкідливий для багатьох алкоголь. Чому ж так трапляється та як уникнути подібних алергічних реакцій?

Що треба знати про алергію на алкоголь?

Алергія на алкогольні напої стає все більш поширеним явищем. Хоча не лише на алкоголь, алергія в принципі стає дуже розповсюдженим явищем, і на це не можна закривати очі. Вона вказує на проблеми в роботі організму, особливо з імунітетом.
Алергія на алкоголь – це побутове, неточне формулювання, адже алергеном є лише один з компонентів алкогольного напою. Крім того, слід враховувати той факт, що до крові можуть надходити й інші алергени через шкоду, який алкоголь завдав організму.

Тим самим алергенним компонентом у міцному напої може стати будь-що: фарбники у дешевих винах, стабілізатори, ароматизатори тощо. В основному мова йде про недорогий, неякісний алкоголь.

То що ж не варто пити, щоб уникнути алергічної реакції? Небезпечні компоненти можуть бути в лікерах, глінтвейні, різних слабоалкогольних напоях. Проте не лише дешеві напої з фарбниками можуть нести небезпеку. Алкоголь дуже сильно впливає на роботу підшлункової залози, і вона не може в достатній мірі перетравлювати чужорідні білки. Результат – алергічна реакція. Звичайно, це явище є суто індивідуальним: алергія виникає у небагатьох людей, але її наслідки можуть бути важкими. Тож, перш ніж вживати напій, який ще ніколи не куштували, згадайте про те, що треба почати з його невеликої кількості та уважно спостерігати за реакцією свого організму.

Що робити при алергічному нападі?

До симптомів алергії на алкоголь належать:
  • почервоніння шкіри, вона може вкритися великими червоними плямами;
  • набряк будь-якої частини тіла;
  • висипання;
  • свербіж шкіри;
  • загальна слабкість;
  • зниження артеріального тиску;
  • утруднення дихання;
  • судоми;
  • втрата свідомості.
Якщо напад стався, слід негайно викликати швидку допомогу. Поки лікарі їдуть, треба надати першу допомогу постраждалому. Це промивання шлунку, після чого можна дати випити протиалергічний препарат. Якщо виникли проблеми з диханням, на допомогу може прийти антиастматичний інгалятор, якщо він доступний.

Варто знати, що алергія на алкоголь може набувати дуже важких форм та навіть призводити до смерті людини. Її результатом буває набряк Квінке, кропив’янка, анафілактичний шок, від якого можна померти за лічені хвилини, тощо.

Слід розрізняти поняття алергії на алкоголь та передозування. Адже перша може виникнути у результаті вживання усього лише декількох ковтків напою, який має у своєму складі алергічні речовини. Коли ж людина не знає міри і п’є дуже багато, що призводить до фатальних наслідків, – це елементарне передозування. Хоча алергія може розвинутися з часом, коли організм вже не здатен сприймати шкідливі речовини та починає їх розрізняти як чужорідні. Але це необов’язкова умова виникнення алергічної реакції, а лише один з варіантів розвитку подій.

Щоб попередити алергічну реакцію на алкоголь, варто уникати вживання дешевих, сумнівної якості алкогольних напоїв, слабоалкогольних напоїв. Особливо це стосується підлітків та студентів, які часто не мають коштів на якісний алкоголь. Для них потрібно проводити інформаційні кампанії щодо можливої алергічної реакції на певні компоненти в таких напоях. І, звичайно ж, не можна зловживати алкоголем, щоб організм і надалі продовжував на нього реагувати адекватно.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм