Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на сосну: розпізнати та попередити

Алергія на сосну: розпізнати та попередитиУ період новорічних та різдвяних свят безліч родин тимчасово встановлюють в себе вдома символ зимових свят – ялинку. Та треба розуміти, що переважна більшість цих “ялинок” – це звичайна сосна, якій віддають перевагу через те, що вона менше осипається та довше стоїть. Зазвичай запах хвойного дерева подобається людям та є для них корисним, проте існують випадки, коли сосна в домі приносить саму лише шкоду. Мова йде про алергічну реакцію на сосну. Як її розпізнати та не допустити?

Чому виникає алергія на сосну?

Найсильніше алергія на сосну може проявлятися навесні, у період її цвітіння, адже найгостріші реакції викликає саме пилок. Проте і взимку від сосни можуть бути неприємності. А все через те, що до її складу входить багато ефірних олій, які й надають дереву такий специфічний запах. Ці ефірні олії дуже концентровані, вони містяться в корі та здатні виділятися з неї у будь-яку пору року. Саме на них у деяких людей виникає алергічна реакція. У такому разі для алергіка є небезпечним не лише дерево сосни, а й меблі, які з нього виготовлені.

Симптоми алергії на сосну

Симптоми алергії на сосну не є дуже специфічними, вони лише вказують на те, що організм реагує на певний алерген. До цих симптомів належать:
  • свербіж шкіри;
  • сльозотеча;
  • алергічний риніт;
  • кашель;
  • чихання;
  • шкірні висипання;
  • утруднене дихання;
  • почервоніння очей.

Як виявити алергію на сосну?

Спочатку треба проаналізувати, в який саме період року виникають симптоми алергії, та що може бути алергеном? Якщо вам стає погано під час перебування у хвойному лісі, чи щороку, після встановлення сосни в домі, значить, справа може бути саме в цьому дереві.

Виявити алергію допомагає спеціальний аналіз крові на виявлення антитіл, які виробляються при алергії на сосну.

Один з найбільш ефективних методів діагностики алергії – проведення проб на шкірі. На шкірні покриви наносять пилок сосни, розчинений в спеціальній рідині. Після цього за місцем введення проби спостерігають: якщо воно почервоніло чи там утворився набряк, значить алергія є.

Як боротися з алергією на сосну?

Зазвичай, якщо симптоми алергії вже проявилися, лікування є симптоматичним. Для блокування гістаміну, який виробляється при потраплянні подразника у кров, призначаються антигістамінні препарати. Також є ліки, які допомагають зняти закладеність носу, сльозотечу, усунути свербіж шкіри та її подразнення.

Обов’язковою умовою ефективного лікування є повне усунення контакту з алергеном, інакше симптоми алергії будуть проявлятися знову і, більше того, ставати сильнішими.

Якщо вам відомо, що у вас виникає алергія саме на сосну, а уникнути контакту з нею неможливо, лікарі пропонують специфічну імунотерапію. Наприклад, ваш будинок знаходиться недалеко від хвойного лісу, і переїхати ви ніяк не можете. У ході цієї імунотерапії в організм вводиться алерген впродовж декількох місяців, а іноді й років. При цьому з кожним разом його дозу підвищують. У результаті організм звикає до алергену і не виробляє на нього гостру імунну відповідь. Таким чином, через декілька років людина повністю перестає реагувати на подразник. Таке лікування є тривалим та досить дорогим, але ефективним.

Що ж стосується алергії на сосну, яку встановлюють у домі раз на рік, в період зимових свят, її уникнути легко. Просто замініть її на штучну ялинку, і проблема зникне сама по собі. Головне – спостерігайте за собою та аналізуйте реакції свого організму, щоб вчасно розпізнати та попередити негаразди.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм