Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на молочний білок у дітей: симптоми та фактори ризику

Алергія на молочний білок у дітей: симптоми та фактори ризикуМолоко – це корисний продукт, який містить кальцій, різні вітаміни та мінерали, багатий на білки та жири. Проте для дітей молоко не завжди є корисним, у деяких малюків (близько 10% від загальної кількості) є алергія на молочний білок. Як зрозуміти, що така проблема стосується саме вашої дитини?

Чому виникає алергія на білок молока?

Білок, який входить до складу коров’ячого молока, потрапляючи до організму, розпадається на окремі елементи, які зазвичай гарно засвоюються. Проте у малюків травна система є незрілою, і їм може не вистачати необхідних ферментів для розщеплення білку. Через це виникає імунна відповідь організму у вигляді симптомів алергії. При цьому не варто плутати поняття алергії та непереносимості молока. У першому випадку імунна система дитини реагує на чужорідний білок, а в іншому – виникають труднощі з перетравлюванням молока, імунна система тут ні до чого.

Слід розуміти, що для дитини першого року життя протипоказане коров’яче чи козине молоко, для неї підходить лише мамине молоко чи адаптована молочна суміш.

Точні причини розвитку алергії на білок молока у дитини невідомі, проте існують фактори, які можуть впливати на неадекватну імунну відповідь організму. До них належать:
  • спадковість;
  • негативний вплив поганої екологічної ситуації;
  • неправильне харчування, спосіб життя;
  • здоров’я та вік мами малюка під час вагітності;
  • характер перебігу вагітності;
  • стресові ситуації;
  • інфекційні хвороби.

Симптоми алергії на молочний білок

До найбільш явних ознак алергії на молочний білок належать наступні:
  1. Молочний струп – специфічна шкірочка на голові у дитини.
  2. Екзема, яка найчастіше проявляється на щоках, проте може бути і на інших частинах тіла. Спочатку виникають пухирці, потім ерозії, у яких накопичується прозора рідина, потім ранки заживають, а на їхньому місці виникає лущення та корочки.
  3. Набряк Квінке – гостра алергічна реакція на прийом молочного продукту. Це набряк слизової роту, губ, повік, статевих органів, горла, який може бути дуже небезпечним через ризик, що дитина задихнеться, якщо їй вчасно не надати необхідну допомогу.
  4. Кропив’янка – пухирці з почервонінням навколо, які дуже чешуться.
  5. Ураження дихальних шляхів: чихання, алергічний риніт, утруднене дихання, хрипи.
  6. Бронхіальна астма. Алергія на білок коров’ячого молока – один з механізмів, який запускає процес розвитку цієї хвороби.
  7. Проблеми з травленням, здуття живота, діарея.
Слід знати, що кисломолочні продукти зазвичай не викликають алергічних реакцій у дітей. Це відбувається тому, що при переробці молока під час виготовлення кисломолочних продуктів молочний білок розпадається на амінокислоти, прості сполуки, які швидко і легко засвоюються організмом, зокрема і дитячим.

Коли дитина виростає, і в неї остаточно формується імунна та ферментативна системи, алергія на молочний білок зазвичай проходить. Поки ж є симптоми алергії на молоко, цей продукт слід повністю виключити з дитячого раціону.

Кисломолочні продукти можуть повністю замінити нестачу молока в раціоні дитини. Тому ніякої трагедії у наявності алергії на молочний білок немає, тим більше, що діти зазвичай її просто переростають. Найчастіше імунна відповідь дитячого організму на алерген стає набагато менш вираженою уже після 3-5-річного віку.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм