Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на ліки: як зрозуміти, що робити?

Алергія на ліки: як зрозуміти, що робити?Алергія на лікарські препарати – це доволі розповсюджена та небезпечна проблема сучасного суспільства. Тож треба розрізняти симптоми даного виду алергії та знати, що робити у разі її виникнення.

Яким чином виникає алергія на ліки?

Зараз практично не можна знайти людини, яка б періодично не вживала ті чи інші ліки. На деякі з них у організму виникає нетипова реакція – алергія. Відповідь імунної системи людини на певний препарат найчастіше виникає у тих, хто зловживає ліками, приймає їх часто, навіть без гострої необхідності. Також до групи ризику потрапляють люди, які мають спадкову схильність до алергії на медичні препарати, страждають на інші види алергії, мають грибкові захворювання.

Взаємодія людського організму та ліків є дуже різноплановою та досить складною. Не даремно в усіх інструкціях детально прописані можливі побічні ефекти від вживання препарату. Механізм розвитку алергії на ліки виглядає наступним чином: ліки взаємодіють з імунною системою та викликають у неї особливі реакції, сприймаються організмом як антиген, до якого виробляються антитіла. Хворий починає відчувати типові симптоми алергії. Найчастіше алергічна реакція виникає при повторному прийомі препарату, її гострота слабо залежить від кількості вживаних ліків, головним є факт їхнього потрапляння до організму.

Яким чином проявляється алергія на ліки?

Алергічна реакція на ліки проявляється наступними симптомами:

  • почервоніння шкіри, свербіж;
  • висипання на шкірі;
  • алергічний риніт;
  • задишка;
  • почервоніння очей;
  • сльозотеча з очей.

В основному прояви алергії на ліки ідентичні іншим алергічним реакціям організму, проте трапляються і більш небезпечні симптоми через певні препарати. До них належать:

  • набряк Квінке;
  • сильний напад бронхіальної астми;
  • анафілактичний шок.

Найчастіше алергія на ліки дає про себе знати висипаннями на шкірі.

Які ліки найчастіше викликають алергію?

Існують препарати, які частіше за інші викликають алергічну реакцію. Це наступні ліки:

  1. Антибіотики пеніцилінового ряду.
  2. Сироватки, вакцини, імуноглобуліни.
  3. Анальгетики та протизапальні засоби.
  4. Препарати для анестезії.
  5. Інсулін.

Що робити при перших симптомах алергії на ліки?

Якщо алергічні симптоми проявилися, перше, що треба зробити, – терміново припинити прийом усіх препаратів, які могли їх спровокувати. Наступне, що необхідно зробити, – звернутися за медичною допомогою, адже невідомо, як організм поведе себе далі, і наскільки сильною може бути алергічна реакція.

Після того, як препарат відмінили, у більшості випадків алергія поступово відступає. Якщо ж цього не відбувається впродовж певного періоду часу, який визначить лікар, людині призначають препарати, які ослаблюють інтенсивність імунної відповіді організму. Також можуть бути рекомендовані протиалергічні засоби.

Окрема тема ­­­– алергія на ліки у дітей. Це, на жаль, досить розповсюджене на сьогодні явище, яке має декілька причин. По-перше, сучасні батьки часто зловживають ліками для своїх дітей, через що їхній організм може відповідати алергічними реакціями. По-друге, досить поширеними є випадки неправильного дозування, особливо це стосується суспензій та сиропів. Тож, даючи ліки дитині, треба бути вкрай уважними та обачними. По-третє, діти можуть самостійно дістатися ліків та випити те, що не слід. Саме тому усі медичні препарати повинні знаходитися у недоступному для дітей місці.

Алергія на ліки може бути досить небезпечною для людини, тож необхідно контролювати, що ви вживаєте, та за необхідності обов’язково звертатися до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм