Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на амброзію: як з нею жити?

Алергія на амброзію: як з нею жити?Наприкінці липня в Україні зацвітає амброзія, а це означає, що настає непростий період для алергіків. Кожна рослина амброзії виробляє близько мільярду пилкових зерен, які прекрасно розносяться з вітром та здатні долати величезні відстані (до 400 км). Тож на алергію на амброзію страждає дуже велика кількість людей.

Прояви алергії на амброзію

Лікарі вважають пилок амброзії одним із найбільш агресивних алергенів. Саме від даного виду алергії у людей часто розвивається бронхіальна астма, пилок негативно впливає на шкіру, слизові оболонки. Передбачити розвиток алергічної реакції на цвітіння даної рослини важко, але спадкова схильність тут відіграє досить значну роль.

Навіть здорова людина може стати алергіком, якщо буде впродовж декількох тижнів дихати повітрям із великою кількістю пилку амброзії. На жаль, у більшості випадків алергію на нього вилікувати практично неможливо, можна лише навчитися певним чином контролювати її прояви.

Симптоми алергії виникають після того, як пилок амброзії потрапляє до організму через слизові оболонки або шкіру. Імунна система намагається захистити людину від алергену, застосовуючи для цього спеціальні хімічні речовини. Через це хворий буде відчувати такі симптоми:
  • нежить (слиз часто опускається в горло та викликає кашель);
  • свербіж та почервоніння очей;
  • сльозотеча;
  • відчуття першіння в горлі;
  • свербіж шкіри, поява висипань;
  • кашель, часто з хрипами;
  • біль у горлі.
До довгострокових наслідків алергії на амброзію лікарі відносять:
  • дратівливість;
  • пригнічений, депресивний стан;
  • проблеми зі сном;
  • зниження концентрації уваги;
  • головний біль;
  • розпухання губ;
  • закладеність у вухах;
  • втрата нюху та смаку.

Як боротися з алергією на амброзію?

Амброзія цвіте з кінця липня і аж до середини вересня, а іноді й довше. Тож 2 місяці на рік алергік буде відчувати суттєвий дискомфорт, який, до того ж, має всі шанси перерости у серйозну хворобу, таку як бронхіальна астма. Тому боротися з алергією можна і треба, слід просто знати, яким чином це робити.

Спочатку необхідно визначити, чи дійсно амброзія є причиною алергії. Для цього роблять спеціальні алергопроби, також хворого попросять здати аналіз крові на імуноглобулін Е.

Найкращий спосіб боротьби з проблемоюАлергія на амброзію: як з нею жити? – усунення алергену. Якщо є така можливість, слід запланувати відпустку на період цвітіння амброзії та поїхати до регіону, де ця рослина не росте. Якщо такої можливості немає, слід застосовувати медикаментозне лікування.

Отже, лікування алергії на амброзію включає такі рекомендації:
  1. За можливості усунути контакт з алергеном (поїхати у відпустку).
  2. Приймати антигістамінні препарати, ліки проти свербіння очей, сльозотечі, нежиті тощо (застосовувати лише за призначенням лікаря).
  3. З кінця липня намагатися тримати вікна у помешканні та в машині закритими, краще у цей період користуватися кондиціонером. Також існують спеціальні сітки від пилку, які можна встановлювати на вікна.
  4. Якщо алергія дуже дошкуляє, краще пересуватися по вулиці у спеціальній масці-респіраторі.
  5. Слід купати домашніх тварин, особливо тих, які бувають на вулиці,адже вони можуть приносити пилок до помешкання у своїй шерсті.
  6. Краще приймати душ після приходу з вулиці, обов’язково при цьому треба мити голову.
  7. Необхідно обмежити себе у вживанні певних продуктів: горіхів, насіння соняшника, халви, меду, соняшникової олії, кавунів, динь. Через них може виникнути перехресна алергія на амброзію.
Лікарі стверджують, що успішно боротися з будь-яким видом алергії зараз можна за допомогою специфічної імунотерапії. Її принцип полягає в тому, щоб навчити імунітет розпізнавати саме пилок амброзії та не давати на нього таку гостру імунну відповідь. Подібне лікування є досить тривалим та недешевим, проте позитивні результати також відзначаються. У такому випадку до лікаря слід звернутися ще взимку, а не чекати на прихід алергії. Ефективне лікування проводиться лише в період ремісії, а не загострення хвороби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм