Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на арахіс: симптоми та перша допомога

Алергія на арахіс: симптоми та перша допомогаДля більшості людей арахіс є цілком безпечним продуктом, проте у деяких він викликає доволі сильну та небезпечну алергічну реакцію. Про симптоми алергії на арахіс та першу допомогу хворому слід знати, щоб уникнути фатальних наслідків для здоров’я та навіть життя людини.

Симптоми алергії на арахіс

Перші ознаки алергії на арахіс можуть дати про себе знати одразу після потрапляння алергену до організму або ж через декілька годин. Тому не можна втрачати пильність у цьому питанні. Для різних людей ступінь важкості алергічної реакції є різною. До ознак алергії на арахіс належать наступні:
  • свербіж та висипання на шкірі;
  • відчуття закладеності в носі, рясні прозорі виділення з носу, чхання;
  • сльозотеча, почервоніння очей, симптоми кон’юнктивіту;
  • свербіж та печіння у роті й горлі;
  • заніміння та збільшення розміру язика, набряк піднебіння;
  • набряк слизової оболонки роту;
  • біль у животі;
  • діарея чи закреп;
  • блювання.
Алергія на арахіс вважається однією із найбільш небезпечних серед харчових алергій та може спровокувати анафілактичний шок. Він може настати одразу ж після вживання продукту або через декілька годин. Починається все із відчуття свербіння та печіння у роті та горлі, потім людина може почати блювати, у неї червоніє і свербить шкіра, на ній з’являється сильне висипання у вигляді пухирів. У людини розвивається набряк Квінке на губах, щоках, повіках чи у роті, ці частини обличчя значно збільшуються у розмірі. Якщо набряк перекидається на слизову гортані, людині стає дуже важко дихати, що може призвести до коми чи навіть смерті.

Алергію на арахіс діагностують за допомогою спеціальних шкірних тестів, дослідження крові. Якщо факт алергії встановлено, а випадки алергічної реакції уже траплялися, слід бути вкрай обережним із їжею.

Що робити, якщо алергічна реакція на арахіс проявилася?

Реакція на алерген може бути різною. Якщо вона є незначною, допоможе звичайний антигистамінний препарат. Якщо реакція більш гостра, слід швидко звернутися за медичною допомогою та чітко виконувати лікарські інструкції. Якщо раніше вже траплялися алергічні реакції, які мали ознаки анафілактичного шоку, у людини з собою завжди повинна бути доза епінефрину (адреналіну).  Після прийняття антиалергічного препарату хворому слід зробити ін’єкцію епінефрину та терміново викликати швидку допомогу. Звичайно, подібне лікування не призначається самостійно, його можна застосовувати лише за настанови лікаря. Слід пам’ятати, що симптоми анафілактичного шоку можуть поновитися через декілька годин, тому людина в цей період повинна знаходитися під наглядом медичного персоналу.

Поради тим, в кого є алергія на арахіс

Якщо алергію на арахіс підтверджено, слід дотримуватися таких рекомендацій:
  1. Завжди читати склад продуктів харчування, Алергія на арахіс: симптоми та перша допомогацікавитися інгредієнтами страв у закладах харчування (кафе, ресторанах). Дізнатися, чи не готує повар на арахісовій олії.
  2. Повідомити всім, кому можливо, що маєте алергію на арахіс, і пояснити людям, що робити у випадку розвитку швидкої алергічної реакції. Якщо алергія є у дитини, всі вихователі, вчителі, друзі повинні знати, що робити у випадку розвитку найгіршого варіанту розвитку подій.
  3. Носити спеціальний браслет, на якому буде зазначено, що людина має алергію на арахіс. Це допоможе швидше надати правильну медичну допомогу. Його можна купити в через інтернет.
  4. Завжди мати при собі ін’єкцію епінефрину, вміти її робити.
  5. Завжди носити з собою антигистамінний препарат.
Алергія на арахіс може мати серйозні наслідки. Тож треба знати її симптоми та розуміти, як боротися з алергічною реакцією.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм