Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ендометріоз: основні причини розростання ендометрію

Ендометріоз: основні причини розростання ендометріюЕндометріоз належить до найпоширеніших гінекологічних захворювань серед жінок репродуктивного віку. При цьому, захворювання значно впливає на якість життя викликаючи тимчасову втрату працездатності жінки. Тому розберемо детальніше, які симптоми вказують на розвиток ендометріозу та які методи усунення патології існують.
Ендометріоз - це патологічний стан, для якого характерним є розростання тканини, яка має схожість з тією, що утворює слизову матки (ендометрій) за межі її порожнини. Найчастіше це яєчники, кишківник або органи малого таза. Захворювання має хронічний характер.
Розвиток гормональних змін під час МЦ викликає вплив на тканину ендометрію, що й спричиняє больові відчуття та запальний процес.

Які основні причини розвитку ендометріозу?

Щодо основних причин ендометріозу, то навколо цього існує декілька теорій:
  • ретроградна менструація: менструальна кров потрапляє назад до порожнини матки по матковим трубам, замість того щоб виходити через піхву;
  • потрапляння менструальної крові до порожнини матки через рубець, наприклад при попередньому кесарському розтині;
  • гормони перетворюють клітини поза маткою на ті, що вистеляють її слизову (ендометрій).
Також спровокувати захворювання можуть одні з наступних факторів:
  • спадковий фактор;
  • ранні пологи або відсутність пологів в анамнезі в репродуктивному віці; 
  • знижений імунітет;
  • метаплазія, коли один тип тканин може перероджуватися в іншу;
  • висока концентрація гормонів в крові (ЛГ та ФСГ).
При прогресуванні захворювання висока ймовірність зниження фертильності, формування рубців, порушення МЦ, що супроводжується сильним болем.

Симптоми, що вказують на розвиток захворювання

Основним проявом ендометріозу є розвиток хронічного тазового болю.
Больові відчуття локалізуються внизу живота та можуть виникати під час менструації, акту дефекації, під час або після статевого акту.
 
Першочергово на що звертає увагу жінка у разі розвитку ендометріозу, це є зміна характеру виділень під час менструацій, вони стають інтенсивнішими за кольором та густішими. Виникають рясні менструальні кровотечі, як під час менструації, так і між ними.

При розвитку ендометріозу виникають проблеми з зачаттям, й відповідно при відсутності вчасного лікування високий ризик розвитку безпліддя.
Не є виключенням безсимптомний перебіг захворювання!
Відмітимо, що симптоми ендометріозу стають менш інтенсивнішими при станах коли відсутня менструація: вагітність, період лактації, менопауза.

Діагностика та лікування

Основу лікування ендометріозу складає медикаментозне лікування та оперативне втручання.

Так медикаментозна терапія включає призначення на початковому етапі нестероїдних протизапальних препаратів, з метою знеболення. Також окрім полегшення болю, гормони дають можливість призупинити стрімкий розвиток ендометріозу, шляхом регулювання гормональних змін щомісяця.
 
Оперативне втручання у вигляді малоінвазивної лапароскопічної операції буде доцільним у разі відсутності результату лікування гормональними препаратами, розвитку сильних больових відчуттів та при плануванні пацієнткою вагітності у майбутньому. При проведенні операції проводиться видалення вогнищ ендометрію без пошкодження репродуктивних органів.
 
Зазначимо, що лапароскопія також проводиться в діагностичних цілях, з метою встановлення джерела вогнища.
 
Парадокс даного захворювання полягає в тому, що одна половина жінок проходить надмірну діагностику та лікування без підтвердження клінічного інфільтративного ендометріозу, інша частина жінок, навпаки, роками “проходжують” з захворюванням при підтвердженні вже глибокого інфільтративного ендометріозу у кишківнику, сечовому міхурі, діафрагмі.
Тому важливо знайти для себе високоспеціалізованого лікаря гінеколога та проходити обов'язкові щорічні профілактичні огляди.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм