Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром полікістозу яєчників: чому не вдається завагітніти?

Синдром полікістозу яєчників: чому не вдається завагітніти?Причин того, що жінка не може завагітніти, є безліч, одна з них - синдром полікістозу яєчників (СПКЯ). За статистикою, на нього страждає близько 10% жінок. Це захворювання негативно впливає на репродуктивну функцію, однак і при його наявності можна завагітніти, важливо для цього постаратися.

Як пов'язані полікістоз яєчників і жіноче безпліддя?

В організмі жінки репродуктивного віку містяться фолікули, в них під час чергового менструального циклу дозрівають яйцеклітини, готові до запліднення. Але при полікістозі яєчників фолікули не дозрівають, овуляція не настає, а в яєчниках утворюються кісти. Результат - відсутність бажаної вагітності і ще ряд проблем зі здоров'ям (зайва вага, висипання на шкірі тощо).

Через кісти порушується нормальна робота яєчників, а це тягне за собою гормональний збій в жіночому організмі. Це загрожує коливанням ваги жінки, зазвичай в бік її збільшення, проблемами зі шкірою, появою волосяного покриву в невластивих для жінок місцях через надлишок чоловічих гормонів (наприклад, над верхньою губою, внизу живота).

Як запідозрити недобре?

Жінкам наполегливо рекомендується відвідувати гінеколога раз на півроку для раннього виявлення різних захворювань. Одне з них - синдром полікістозу яєчників, який можна діагностувати за допомогою УЗД органів малого таза. Якщо у жінки є такі симптоми, потрібно звернутися за консультацією до гінеколога:
  • порушення менструального циклу;
  • висип на шкірі;
  • зайва вага;
  • відсутність вагітності після незахищених статевих актів.
Крім УЗД виявити проблему в функціонуванні яєчників допоможе аналіз крові на вільний тестостерон, а також на інші гормони (направлення повинен дати лікар-гінеколог, який спостерігає жінку).

Чи можна завагітніти при синдромі полікістозу яєчників?

Чому у жінки взагалі виникає СПКЯ? Точно цього ніхто сказати не може, медицина в даному питанні лише висуває припущення. Наприклад, на думку лікарів, полікістоз яєчників може бути пов'язаний з генетичною схильністю до нього. Також до захворювання можуть призвести патології роботи щитовидної залози, перенесені інфекції. Спусковим гачком для розвитку СПКЯ може стати сильний стрес, нервове потрясіння, хронічна втома.

Що ж робити, якщо в анамнезі є полікістоз, а завагітніти все-таки хочеться? Не здаватися і чітко дотримуватись рекомендацій гінеколога. Потрібно буде якийсь час приймати препарати для стимулювання овуляції, контролювати її настання за допомогою тестів і планувати зачаття, виходячи з наявності овуляції. Скільки на це потрібно часу, передбачити неможливо. Одні можуть завагітніти вже через місяць-два після початку лікування, іншим для цього потрібні місяці терапії. Але чітке дотримання інструкцій лікаря і віра в успіх цілком можуть сотворити бажане диво.

Якщо СПКЯ погано впливає на регулярність менструального циклу, лікар зазвичай призначає контрацептиви в лікувальних цілях. Якщо через полікістоз у жінки з'являється зайва вага, потрібно велику увагу приділити харчуванню, а також звернутися за консультацією до ендокринолога. Поліпшити стан шкіри допоможе ендокринолог і дерматолог. Як видно, єдиного лікування СПКЯ немає, все залежить від проблеми, яку він провокує.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм