Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Метросальпінгографія: навіщо жінці робити таку діагностику?

Метросальпінгографія (МСГ) - це безболісна діагностична процедура, яка необхідна для дослідження фаллопієвих труб. Така діагностика потрібна далеко не всім, метросальпінгографію призначають тільки тим жінкам, у которих підозрюють безпліддя. 

Чи кожній жінці потрібна метросальпінгографія?

Показанням на проведення процедури вважається рік безуспішних спроб зачати дитину. У таких випадках лікарі починають шукати причину, однією з котрих може стати непрохідність маткових труб, які відіграють безпосередню роль у зачаті. Інколи маткові труби закупорюються, що робить неможливим просування по яйцям. Метросальпінгографія призначається саме для того, щоб перевірити прохідність маткових труб. Такий спосіб діагностики дає можливість встановити або виключити діагноз маточного безпліддя. МСГ призначають також для того, щоб перевірити наявність або відсутність вад розвитку матки та її придатків, зокрема це може бути неправильна форма або розмір органу.

Чи є протипоказання до проведення МГС?

МСГ можна проводити далеко не в будь-який зручний час і не при будь-якому стані здоров'я. Протипоказанням до проведення процедури є:
  • підтверджена вагітність або підозра на успішне запліднення;
  • перенесена гостра інфекція матки чи маточних труб
  • гострий запальний процес, такий як кишкова або респіраторна інфекція;
  • алергія, спровокована контрастною речовиною;
  • недостатній показник аналізу чистоти піхви;
  • якщо загальний і біохімічний аналіз крові показує наявність запального процесу;
  • важка хвороба, пов'язана з серцево-судинною системою;
  • будь-які кровотечі.
Перш ніж призначати проведення МСГ, лікар в обов'язковому порядку перевіряє пацієнтку на наявність протипоказань і призначає проходження всіх необхідних аналізів.

Які типи метросальпінгографії існують

Найсучасніший спосіб дослідження - селективна метросальпінгографія. Цей метод має одну суттєву перевагу - надтонкий провідник з трубочкою. Він дозволяє контрастній речовині потрапляти саме в ті зони, які цікавлять лікаря. Зокрема, це можуть бути зони в маткових трубах або в самій матці. Цей спосіб передбачає зниження ризику розвитку ускладнень і негативного впливу на жіночий організм.

Якщо стан здоров'я не дозволяє провести звичайний варіант МСГ, лікар може призначити ультразвукову метросальпінгографію. Щоб побачити стан внутрішніх органів - в цьому випадку лікар використовує ультразвук, а не рентген. Замість звичайної речовини для контрасту використовують безпечний фізіологічний розчин, ця процедура займає мінімум часу. Обрати сучасну клініку, в якій застосовуються всі типи МГС Вам допоможе публічний реєстр медичних установ України. 

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм