Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ерозія шийки матки: в чому небезпека для здоров’я жінки?

Ерозія шийки матки: в чому небезпека для здоров’я жінки?Ерозія шийки матки – це одна з найбільш розповсюджених хвороб жінок дітородного віку. Це порушення цілісності слизової оболонки піхви, яке може проявлятися різними дефектами, виразками. Якщо ерозія така розповсюджена, чому ж вона є небезпечною для жіночого організму?

Причини та симптоми ерозії шийки матки

Ерозія стає воротами для потрапляння до матки та яєчників різних інфекцій, провокує хронічні запальні хвороби органів малого тазу, безпліддя та навіть може переродитися у злоякісне новоутворення. Ось чому так важливо контролювати ерозію та за можливості її вилікувати.

До причин виникнення ерозії шийки матки належать наступні:
  1. Збої в менструальному циклі жінки, гормональні порушення.
  2. Загальне зниження імунітету.
  3. Занадто ранній початок статевого життя, рання вагітність та пологи.
  4. Велика кількість статевих партнерів.
  5. Незадовільна гігієна статевих органів.
  6. Механічна травма в результаті важких пологів, абортів та інших дотичних медичних маніпуляцій. Також травмування може статися в результаті неправильного використання протизаплідних засобів, які вводяться до піхви, чи занадто інтенсивного і грубого статевого акту.
  7. Запалення органів сечостатевої системи.
  8. Бактеріальні та вірусні інфекції.
  9. Погана спадковість у цьому питанні.
На ранній стадії ерозію шийки матки може виявити лише гінеколог під час планового огляду. Якщо хвороба перейшла у більш серйозну стадію, жінка може відчувати такі симптоми:
  • Кров’янисті виділення між менструаціями, які іноді можуть мати домішки гною.
  • Сильні виділення під час менструації, які мають неприємний запах.
  • Занадто тривала менструація.
  • Біль внизу живота під час сечовипускання чи статевого акту.

Методи лікування ерозії шийки матки

Безопераційне лікування ерозії шийки матки можливе лише на ранніх етапах розвитку хвороби. Для медикаментозної терапії використовують протизапальні, гормональні препарати, антибактеріальні засоби, які слід приймати лише за призначенням лікаря.

Якщо консервативне лікування не дає бажаних результатів, жінці пропонують один з варіантів хірургічного втручання. Це можуть бути наступні методи:
  1. Лазерне видалення ділянки з ерозією. Цей метод вважається найбільш ефективним та сучасним, він зберігає здорові клітини неураженими та не залишає рубців.
  2. Кріодеструкація – оброблення шийки матки рідким азотом. Цей метод ще називають заморожуванням.
  3. Діатермокоагуляція – випалювання ерозії за допомогою електричного току високої частоти. Такий спосіб лікування не рекомендується жінкам, які ще планують народжувати.
  4. Хімічна коагуляція. Пошкоджена ділянка обробляється спеціальними препаратами, які роз’їдають хворі клітини.
  5. Радіохвильовий метод лікування. Ділянка шийки матки з ерозією обробляється за допомогою радіохвиль.
Не можна забувати про профілактику ерозії шийки матки. Для цього слід регулярно, раз на півроку, відвідувати свого гінеколога для планового огляду та аналізів. Також надзвичайно важливо вчасно лікувати усі захворювання сечостатевої системи, дотримуватися правил особистої інтимної гігієни, уникати випадкових, особливо незахищених статевих контактів. На сьогодні існує багато доволі м’яких методів лікування ерозії, які не залишають рубців та не впливають на подальшу дітородну функцію жінки. Тому боятися треба не лікування, а несвоєчасного виявлення ерозії шийки матки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм