Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

TORCH-інфекції та вагітність: чому краще перестрахуватися?

TORCH-інфекції та вагітність: чому краще перестрахуватися?Відповідальне планування вагітності пов’язане з деякими аналізами, наприклад, з перевіркою на наявність в організмі TORCH-інфекцій. Чому потрібно здавати саме ці аналізи, що означає абревіатура «TORCH»: про все це майбутні батьки воліють знати заздалегідь.

Що таке TORCH-інфекції?

TORCH-інфекції – це хвороби, які можуть передаватися від вагітної жінки до плоду під час внутрішньоутробного розвитку та викликати вроджені вади розвитку і тяжкі захворювання. Ось чому саме на наявність цих інфекцій більшість лікарів рекомендує перевіритися жінці перед початком планування вагітності.
TORCH– це абревіатура, яка розшифровується наступним чином:

ТTORCH-інфекції та вагітність: чому краще перестрахуватися? - Тoxoplasmosis(токсоплазмоз);

O- Оthers(сифіліс, гепатит В, вірус вітряної віспи, інші небезпечні віруси та бактерії);

R- Rubella(краснуха);

С - Сytomegalovirus(цитомегаловірус);

H- Нerpessimplexvirus(вірус звичайного герпесу).

Дані віруси та бактерії є досить поширеними серед людей обох статей. TORCH-інфекції викликають вроджені вади розвитку у дитини, можуть стати причиною завмирання вагітності та народження мертвої дитини. Особливо небезпечними вони є у першому триместрі вагітності. Ці інфекції є дуже підступними, адже дуже часто протікають без будь-яких симптомів, і жінка навіть не здогадується про небезпеку, що нависла над її дитиною.

Кожна TORCH-інфекція має свої причини виникнення. Токсоплазмозом можна заразитися від домашніх тварин, особливо від кішок, які іноді є носіями інфекції. Також захворіти можна після вживання погано просмаженого зараженого м’яса.

Цитомегаловірус розповсюджується повітряно-крапельним та статевим шляхом, також ним можна заразитися під час переливання крові.

Краснуха та вітряна віспа передаються повітряно-крапельним шляхом, ними легко можна заразитися від дитини, яка відвідує дитячий колектив.

Сифіліс передається статевим шляхом та через кров, герпес – повітряно-крапельним та статевим шляхом.

Які вади розвитку можуть бути у дитини через TORCH-інфекції?

Перенесена під час вагітності TORCH-інфекція може мати такі наслідки для майбутньої дитини:
  1. Порушення розумового та фізичного розвитку: мовлення, здатності до навчання, рухливості тощо.
  2. Проблеми у формуванні адекватних поведінкових реакцій.
  3. Мікроцефалія (маленький розмір мозку та голови).
  4. Запалення сітчатки та судинної оболонки мозку, що призводить до сліпоти.
  5. Глухота.
  6. Катаракта.
  7. Вади серця.
  8. Ураження шкіри.
  9. Порушення функціонування кісток та м’язів.

Діагностика TORCH-інфекцій

Діагностика на наявність TORCH-інфекцій рекомендована на етапі планування вагітності, а також у першому триместрі. Деякі виявлені хвороби є прямими показаннями до переривання вагітності.

Для аналізу у жінки беруть кров з вени. Досліджується два показники: імуноглобулін G(IgG) та імуноглобулін М (IgM). Певний показник IgGсвідчить про перенесення тієї чи іншої інфекції жінкою в минулому, це антитіла, які були вироблені раніше. Високий показник IgMвказує на антитіла, які з’являються у гострий період захворювання, він показує, що жінка хворіє та певну інфекцію зараз.

Якщо до вагітності жінка перехворіла на краснуху, вітряну віспу, токсоплазмоз тощо чи була в повній мірі щеплена від даних інфекцій, для плоду небезпеки немає. Небезпека виникає якраз тоді, коли до даних захворювань в організмі антитіл немає, це значить, що ними можна заразитися якраз у найбільш несприятливий період часу.

Профілактика TORCH-інфекцій

Щоб максимально убезпечити себе на період вагітності, жінкам, які не хворіли на краснуха чи вітряну віспу, рекомендовано щепитися від цих хвороб мінімум за 3 місяці до настання вагітності.

У випадку інших інфекцій профілактика така: здійснювати статеві контакти лише з презервативом, не допускати послаблення імунітету, дотримуватися правил особистої гігієни (мити руки перед їжею, після відвідування туалету, після приходу з вулиці), уникати контактів з домашніми тваринами, їсти лише продукти після достатньої термічної обробки.

Кожна жінка, яка планує стати мамою, повинна перевіритися на TORCH-інфекції задля уникнення необхідності переривання вагітності чи можливості виникнення важких вад розвитку у її дитини. Материнство – це величезна відповідальність, яка повинна проявитися ще на етапі планування вагітності.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм