Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вроджена відсутність матки: чому природа помилилася?

Вроджена відсутність матки: чому природа помилилася?Матка – це орган, який виконує надзвичайно важливу для більшості жінок функцію – дітородну. Проте іноді буває вроджена вада, яка унеможливлює процес виношування та народження дитини, а саме відсутність матки. Чому ж виникає дана патологія, чи може жінка, у якої вона є, сподіватися колись стати матір’ю?

Причини та симптоми вродженої відсутності матки

Вроджена відсутність матки – це аномалія у формуванні жіночих статевих органів ще під час внутрішньоутробного розвитку. Статистика стверджує, що дане явище досить рідкісне: зустрічається у 1 з 5000 новонароджених дівчаток. До причин патології лікарі відносять такі несприятливі фактори впливу на організм вагітної жінки у першому триместрі виношування дитини:
  • інфекційні ангіни;
  • різні запальні захворювання;
  • шкідливі звички (тютюнопаління, алкоголь, наркотики);
  • вживання лікарських препаратів, особливо антибіотиків.
Також не можна відкидати спадкову схильність до патології.

Вроджена відсутність матки найчастіше є комплексною проблемою разом із недорозвиненістю піхви та придатків. Вона не пов’язана із хромосомними аномаліями.
Головний симптом даної вродженої патології – відсутність місячних у підлітковому віці, коли менструальний цикл повинен формуватися і налагоджуватися. Саме цей симптом змушує батьків привести доньку на консультацію до гінеколога, який проведене обстеження і виявить патологію.

Коли дівчинка підросте та почне вести сексуальне життя, вона буде страждати від сильних больових відчуттів під час статевого акту. Цей симптом теж вказує на відсутність матки.

Діагностика вродженої відсутності матки

Зазвичай із підозрами на якісь проблеми звертаються зовсім юні пацієнтки, які марно чекають на настання менструації і ще не ведуть статеве життя. Тому повноцінний огляд їх на гінекологічному кріслі неможливий, лікар може помітити лише недорозвиненість піхви та зробити обстеження через пряму кишку, попередньо визначивши відсутність матки.

Для підтвердження діагнозу використовують такі діагностичні процедури:
  • УЗД органів малого тазу;
  • МРТ;
  • КТ;
  • аналіз крові на гормони.
Результати дослідження покажуть відсутність матки при нормальному функціонуванні яєчників, адже гормональний фон буде відповідати віку дівчини.

Відсутність матки – не вирок

Головними наслідками даної патології є безпліддя та біль під час статевого акту, що суттєво впливає на інтимне життя жінки й її партнера.

Що стосується репродуктивної функції, жінка зможе стати матір’ю лише за допомогою сучасних репродуктивних технологій. Її варіант – це сурогатне материнство, адже її яєчники функціонують нормально, тому є висока ймовірність забору повноцінних здорових клітин. Дитину просто немає в чому виносити, для цього й використовується сурогатна матір. Зараз активно обговорюють можливість пересадки жінці матки для здійснення процесу виношування та народження дитини. Вже є декілька вдалих прикладів таких операцій у світі. Можливо, скоро вони стануть більш масовими та доведуть свою ефективність. Проте не слід забувати про величезні ризики через подібні оперативні втручання.

Власне лікування відсутності матки направлене в першу чергу на поновлення сексуальної функції жінки. Для цього використовують операцію з пластики піхви. Подібні втручання допомагають пацієнткам вести повноцінне статеве життя, отримуючи від нього задоволення, а не біль.

Переважна більшість жінок рано чи пізно прагне материнства, і якщо природа позбавила їх цього шансу через вроджену патологію, це несправедливо. Сучасна хірургія здатна нормалізувати сексуальне життя пацієнтки, що страждає від вродженої аномалії, а репродуктивні технології роблять все для того, щоб жінка змогла виконати свою дітородну функцію, в тій чи іншій мірі.

Читайте також: Пересадка матки: можливості сучасної хірургії та їхня роль у боротьбі з безпліддям

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм