Перевозка больных

Фіброма матки: видаляти чи ні?

Фіброма матки: видаляти чи ні?Багато жінок чули про фіброму матки і знають, що цей діагноз є досить поширеним. Але що це, чому виникає, чи обов’язкове хірургічне втручання при лікуванні хвороби? Всі ці питання для більшості залишаються відкритими. Спробуємо знайти на них відповіді.

Що таке фіброма матки? В чому її небезпека?

Фіброма матки – це доброякісна пухлина, яка може розвиватися на стінках матки до досить великих розмірів, приносячи жінці реальний дискомфорт та шкоду. Мова йде про:
  • порушення менструального циклу;
  • біль внизу живота та поперекові;
  • порушення в роботі сечостатевих органів та органів травної системи;
  • безпліддя.
Фіброма матки – це не рак, вона має доброякісну природу. Проте вона не є природним утворенням в організмі жінки, тому може негативно впливати на його функціонування. А ще фіброма може рости, тому потребує своєчасного лікування та за потреби видалення.

Причини та прояви фіброми матки

Достеменно причини виникнення фібром не встановлені, проте точно відомі фактори, які впливають на виникнення цих доброякісних пухлин. До них належать наступні:
  • часті аборти;
  • пізні пологи після 30 років;
  • відсутність стабільного статевого життя;
  • статеві інфекції;
  • хронічні хвороби статевих та внутрішніх органів.
Також велику роль відіграє спадковий фактор: якщо в матері була фіброма, з певною часткою ймовірності вона буде і в її дочки.

Про наявність фіброми можна запідозрити за такими симптомами:
  1. Періодичний біль внизу живота та в зоні попереку.
  2. Нерегулярний менструальний цикл, занадто рясні виділення під час місячних.
  3. Часті сечовипускання.
  4. Відчуття важкості в області малого тазу.

Поставити діагноз «фіброма матки» може лише лікар-гінеколог. Її можна помітити під час огляду пацієнтки на гінекологічному кріслі. Якщо є сумніви, розміри фіброми незначні, використовують УЗД для точного встановлення діагнозу. Також лікар може призначити МРТ, рентген.

Тож чи завжди треба видаляти фіброму?

Гінекологи не завжди відправляють хворих із фібромами на операцію. Все залежить від місця розташування пухлини, її розміру, динаміки росту та від того, чи піддається вона лікуванню медикаментозним шляхом.

Отже, лікування фіброми матки проводять наступними способами:
  1. Медикаментозним. За допомогою нестероїдних, протизапальних та гормональних препаратів.
  2. Хірургічним. Мова йде про видалення фіброми.
Не завжди видалення – це гірший варіант. Медикаментозне лікування може мати ряд побічних ефектів: жінка може стати нервовою, дратівливою, сонливою, втомленою, у неї можуть бути збої в роботі менструального циклу.

Хірургічне втручання має ризики, пов’язані зі здійсненням операції. Це і можливість кровотечі, і виникнення післяопераційних ускладнень.

Профілактика фіброми матки

Слід розуміти: якщо пухлина невелика, її можна досить швидко вилікувати за допомогою ліків. А от якщо фіброма велика чи має вузлуватий вигляд, її показано видаляти. Тож, щоб не допустити до операції, варто регулярно відвідувати гінеколога з плановими візитами, щоб не пропустити початок розвитку хвороби.

Найбільше нас лякають злоякісні пухлини, і це недивно, адже вони є смертельно небезпечними. Проте і доброякісна пухлина може завдати організму суттєвої шкоди, тож слід вчасно її виявляти та лікувати. Чи видаляти фіброму матки, чи ні, повинен вирішувати лікар, виходячи з розміру, розташування та динаміки розвитку пухлини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм