Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гестаційний цукровий діабет при вагітності: небезпека, лікування

Гестаційний цукровий діабет при вагітності: небезпека, лікуванняГестаційний діабет – це цукровий діабет, який розвивається у жінки під час вагітності. Його причиною є зниження чутливості клітин жіночого організму до власного інсуліну, яке пов’язане з високим вмістом у крові гормонів вагітності. Після пологів рівень цукру в крові найчастіше повертається до норми, проте іноді гестаційний діабет є причиною розвитку у жінки набутого діабету, а також може бути небезпечним для плоду. Тому не варто не зважати на дану проблему.

Які фактори впливають на ймовірність розвитку гестаційного діабету під час вагітності?

До факторів ризику лікарі відносять наступні:
  • зайва вага, ожиріння у жінки;
  • цукровий діабет у найближчих родичів;
  • вік вагітної (якщо їй більше 30 років, ризик розвитку гестаційного діабету зростає);
  • гестаційний діабет під час попередніх вагітностей;
  • хронічне невиношування;
  • багатоводдя;
  • випадки мертвонародження;
  • пороки розвитку у попередніх дітей.

Небезпека гестаційного діабету

Найчастіше дана форма діабету розвивається у період вагітності від 16 до 32 тижнів.

Небезпека для мами полягає у наступному:
  1. Ризик розвитку пізнього токсикозу, плацентарної недостатності, затримка внутрішньоутробного розвитку плоду.
  2. Ймовірність інфекції статевих шляхів, що є причиною інфікування плоду та передчасних пологів.
  3. Ускладнення на органи зору, нирки, порушення кровопостачання плаценти.
  4. Слабкість пологової діяльності.
  5. Інфекційні ускладнення у післяпологовий період.
  6. Розвиток набутого діабету після пологів.
Для плоду гестаційний діабет небезпечний через те, що він отримує від матері глюкозу, але не інсулін. Це може провокувати розвиток у нього різних вад розвитку. Також ймовірний травматизм під час пологів, дихальні розлади.

Як лікувати гестаційний діабет?

Коли ж лікарі починають бити на сполох? Коли аналіз крові на глюкозу у вагітної жінки має показник більше 5 ммоль/л. Після цього проводять подальше обстеження і встановлюють діагноз.

В 70% випадків гестаційний діабет можна контролювати за допомогою дієти, адже вироблення інсуліну відбувається, і необхідності в інсулінотерапії немає. Головні принципи цієї дієти наступні:
  1. Добовий раціон жінки слід розділити між вуглеводами, жирами та білками наступним чином: 35-40% на вуглеводи, 35-40% на жири та 20-25% на білки.
  2. Виключити зі свого раціону вуглеводи, які легко засвоюються, тобто солодощі.
  3. Знизити кількість жирів, замінивши їх на клітковину – фрукти та овочі.
Бувають випадки, коли за допомогою дієти скорегувати рівень глікемії не виходить. Тоді лікар призначає інсулінотерапію.

Гестаційний діабет, з одного боку, не є надзвичайно небезпечним явищем, адже у більшості випадків його прояви зникають після пологів. Проте з іншого боку слід враховувати той факт, що у жінки, яка перенесла його під час вагітності, шанс розвитку справжнього діабету збільшується у 3-6 разів. Тому настільки важливе спостереження за нею і після пологів. Також факт наявності гестаційного діабету обов’язково слід враховувати під час планування наступних вагітностей. Таким жінкам необхідно з підвищеною увагою ставитися до свого харчування, контролю маси тіла, способу життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм