Перевозка больных

Способи лікування катаракти

Катаракта - одне з найпоширеніших очних захворювань, що вимагає не тільки ефективного лікування, профілактичних заходів, але й правильної реабілітації після лікування.

Сучасна офтальмологія пропонує єдиний ефективний метод позбавлення від катаракти - хірургічне втручання. Якщо говорити про консервативні методики позбавлення від катаракти, то їх можна зарахувати до профілактичних заходів, оскільки вони не можуть зупинити прогресування ураження кришталика. Якщо з якихось причин операцію пацієнтові проводити не рекомендується, тоді її можна відстрочити, підтримуючи очні органи спеціальними краплями й і ін'єкціями. Та ж сама ситуація зберігається при повному видаленні кришталика, де потрібна тривала відновлюючатерапія за допомогою окулярів.

Заміна старого помутнілого ядра на штучний кришталик повністю відновлює зір пацієнтові, при цьому ймовірність рецидиву хвороби майже виключається. Існує кілька способів проведення операції, серед яких є найбільш безпечний метод, що має мінімальний травматизм для очного органу. За допомогою Всеукраїнського порталу про катаракту ви сможете знайти всю цікаву інформацію про захворювання, а також ефективний спосіб лікування.

Види хірургічного лікування катаракти

Інтракапсулярна екстракція 

Лікар робить видалення ураженого кришталика і капсульної сумки, в якій він розташовується. Всі елементи ока та його структури при порушеннях тягнуть за собою серйозні ускладнення, тому інтракапсулярний метод застосовується лише при повному або вираженому послабленні зв'язкового апарату помутнілого кришталика. Якщо катаракта має посттравматичний характер, тоді лікарю нічого не залишається, як видалити капсульний мішок.

Тунельна екстракція 

Проводиться у вигляді маленького розрізу, тому накладення швів виключається. Перед видаленням помутнілий кришталик руйнується механічним способом за допомогою інструментів. При цьому сумка кришталика зберігається, а в неї імплантують спеціальну лінзу.

Екстракапсулярна екстракція

При такій екстракції для видалення кришталика лікар виробляє широкий розріз, який дозволяє видалити кришталик і його компоненти. Операція зберігає правильну анатомічну форму ока. Післяопераційний період досить складний, на тлі якого може розвиватися астигматизм. 

Факоемульсифікація

Методика видалення кришталика, визнана найбезпечнішою в офтальмології. Застосовується в багатьох країнах світу. У вітчизняних країнах факоемульсифікація вже активно використовується в багатьох прогресивних клініках. Тіло кришталика віддаляється ультразвуковим методом через маленький прокол, але капсула залишається. Для операції застосовується спеціальна анестезія, яка не потребує уколів. Пацієнту просто закрапують очі. Після закінчення операції прокол проходить герметизацію без застосування додаткових матеріалів.

Тривалість операції складає близько 15 хвилин завдяки високотехнологічному обладнанню та точному дотриманню всіх етапів під час операції. Завдяки такій методиці ризик ускладнень, як буває після накладення швів, виключається. Після видалення кришталика людина може не обмежувати себе в зорових навантаженнях, займаючись повсякденними справами - шиттям, читанням, переглядом телевізора і роботою за комп'ютером.