Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

«Робота eHealth: стан і впровадження»: на актуальні питання відповідає заступник міністра охорони здоров’я

Засідання підкомітету на тему: «Робота eHealth: стан і впровадження»19 березня 2018 року відбулось чергове відкрите засідання підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я на тему «Робота eHealth: стан і впровадження». 
Члени підкомітету, зокрема голова підкомітету Ірина Сисоєнко та Констянтин Яринич, поставили ряд питань до Міністерства охорони здоров’я з приводу роботи eHealth на даному етапі та планів щодо подальшого розвитку системи. На засіданні був присутній заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, відповідальний за реформу фінансування системи охорони здоров’я. 

Ірина Сисоєнко зазначила, що терміни, які були зазначені в порядку реалізації системи eHealth, МОЗ не дотримано.
Також депутат поцікавилась питаннями щодо впровадження системи:
  1. Які орієнтовні строки прийняття Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я України?
  2. Чи відповідає існуюча система eHealth вимогам, які прописані в Порядку?
  3. Чи передано міністерству охорони здоров’я авторські і майнові права на розроблену систему eHealth? Якщо передані, то яка сума роялті буде сплачуватись державою за користування цим програмним продуктом?
  4. Хто на сьогодні є офіційним адміністратором розробленої системи?Якими документами це регулюється?
  5. Чи вжито заходів для захисту персональних даних?
Також були поставлені питання щодо форми декларації та порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу:
  1. Яка форма декларації є вірною?
  2. Чи є можливість передачі даних декларації з медичних інформаційних систем до центральної бази даних eHealth? Чи заклади зараз будуть змушені вести подвійну роботу: вести облік пацієнтів і в свої МІСах і в eHealth?
  3. Чи бачить лікар закладу реєстр укладених декларацій?
На відкритому засіданні також висловив своє бачення проблеми висловив Констянтин Яриніч. Він вказав, що на ринку з’являються компанії, які пропонують медичні інформаційні системи для медичних закладів. Але об’єктивної інформації про ці компанії немає. К.Яриніч поцікавився, що запитувати в цих компаній і на які критерії звертати увагу при виборі програмного продукту?

Звіт заступника міністра хорони здоров'я про стан і впровадження системи eHealthНа питання дав розгорнуту відповідь Павло Ковтонюк. Щодо питання про персональні дані він вказав, що наразі в реєстр вноситься тільки загальна інформація, внесення медичних даних буде пізніше. Планується, що цим буде займатись окрема людина, яку уповноважить керівник медичного закладу. Також було сказано, що питання персональних даних керується Законом України про персональні дані. В системі кожен лікар буде бачити тільки своїх пацієнтів.

Обговорювалось питання про медичні інформаційні системи. В межах системи eHealth планується, що кожна медична установа буде самостійно вибирати МІС. Павло Ковтонюк зазначає, що МОЗ навмисне зробило такий механізм вибору, щоб утворити конкуренцію між компаніями-розробниками.

В обговоренні системи також торкнулись питання зміни декларацій між пацієнтом та лікарем. Заступник міністра зазначив, що змінити лікаря можна, при цьому потрібно укласти нову декларацію. Павло Ковтонюк розказав про плани МОЗ щодо функціонування системи. В майбутньому планується інтегруватись з демографічними та іншими реєстрами, щоб дані автоматично підтягувались в систему.

Було зазначено, що основні задачі, які стоять перед медичними закладами зараз – мати комп’ютер, доступ до Інтернету та підписувати декларації. Система, яка зараз доступна в мережі, буде діяти безплатно до кінця року. Потім медичним установам потрібно буде купити медичні інформаційні установи для подальшого користування.

В фіналі засідання голова підкомітету з питань реалізації реформи вказала на необхідність розробки спеціальних критеріїв для функціонування медичних інформаційних систем. А також необхідність розроблення механізму сертифікації МІСів. І.Сисоєнко зазначила, що головним для реформи є час і довіра до неї: «Я наполягаю, щоб були сформовані критерії до роботи МІСів. Якщо цього не зробити, то будуть втрачені час і гроші». Залишились актуальними питання про навчання медичних працівників користуванню програмним забезпеченням.

В наступних матеріалах детально на такі теми:
  1. Як буде відбуватись зміна лікаря?
  2. Як вибирати медичну інформаційну систему?
  3. Плани реалізації реформи на 2018 рік
  4. Захист персональних даних в медичній інформаційній системі
  5. Які функції у кожного учасника електронної системи охорони здоров’я?
  6. Які можливості має діюча версія системи eHealth?
  7. Що наразі очікується від закладів і місцевої влади і рамках eHealth?
Автор: Инна Зарицкая
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED