Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак грудей: вберегти від хвороби жінок – завдання чоловіків

Рак грудей: вберегти від хвороби жінок – завдання чоловіків15 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з раком молочної залози, а 20 жовтня – всеукраїнський аналог цього дня. Саме тому в жовтні стартувала широка інформаційна кампанія “Чоловіки проти раку грудей”, яка вже вп’яте проходить в Україні. Мета проекту – звернути увагу суспільства на проблему раку грудей через звернення успішних та здорових чоловіків: футболістів, поліцейських, артистів. Цього року вибір впав на танцівників, а обличчям кампанії став Владислав Яма. Старту проекту “Чоловіки проти раку грудей” та попередженню цього захворювання була присвячена прес-конференція, яка проходила 17 жовтня 2017 року у прес-центрі УНІАН за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 4.

Рак грудей – це найбільш розповсюджена причина смертності жінок у світі серед онкологічних хвороб. Проте на сьогодні його не можна вважати невиліковним, захворювання цілком реально подолати за двох умов: раннього діагностування пухлини та своєчасного лікування.

Тема раку молочної залози повинна бути перенесена до сімейної площини, до боротьби з цим важким недугом слід долучати чоловіків, які повинні відчувати свою відповідальність за здоров’я власних дружин, матерів, бабусь. “Щороку в Україні близько 160 тисяч жінок дізнається про наявність у себе раку молочної залози, – повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик. – На сьогодні 60% жінок виліковуються від даної хвороби. Рак грудей на ранній стадії можна зупинити, для цього треба більше уваги приділяти питанням ранньої діагностики”.

“Кожна 7-8-ма жінка у світі страждає на рак молочної залози різних стадій, – сказала директор Національного інституту раку Олена Колесник. – На жаль, більше 25% виявлених захворювань – це пізня стадія хвороби, коли вже наявні метастази”. 20 жовтня в Національному інституті раку та в регіональних онкологічних центрах по всій країні буде День відкритих дверей, коли всі бажаючі безкоштовно зможуть пройти діагностику стану молочних залоз.

“Рання діагностика допомагає виявити новоутворення у грудях менше 5 мм в діаметрі, яке неможливо знайти шляхом пальпації грудей”, – наголосив мамолог Микола Анікусько.

“Смертність від раку грудей значно б зменшилася, якби хворі жінки мали фінансову можливість отримувати нормальне лікування”, – зауважила голова ВГО “Разом проти раку” Лариса Лопата. – На жаль, ліки дуже дорогі”.

“Я чоловікРак грудей: вберегти від хвороби жінок – завдання чоловіків, і я проти раку грудей, – сказав хореограф Владислав Яма. – Моя дружина післязавтра йде до мамолога, бабуся – сподіваюся, через місяць, коли я буду в Запоріжжі і відведу її туди. Чоловікам слід наполягти на профілактичному візиті до лікаря своїх коханих, мам, бабусь”.

Отже, що треба зробити жінкам? Після 18 років щорічно робити профілактичне УЗД грудей, після 40 років – мамограму. Цього року абсолютно безкоштовно це можна зробити 20 жовтня, під час Дня відкритих дверей у всіх онкологічних центрах країни. Що вимагається від чоловіків? Контролювати своїх жінок у профілактиці раку грудей, і не лише дружин, а й матерів, бабусь, і просто дорогих серцю людей. Часто жінка елементарно боїться походу до лікаря, чи в неї на нього не вистачає часу. Тоді й знадобиться підтримка чоловіка.

Цього року проект “Чоловіки проти раку грудей” робить акцент не лише на ранній діагностиці, а й на фінансовій доступності лікування цієї хвороби. Неприпустимою є ситуація, коли жінка помирає через брак коштів на протиракову терапію. Ми повинні оберігати здоров’я тих, кого любимо.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED