Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Шлях до змін: громадське обговорення медичної реформи в Україні

Шлях до змін: громадське обговорення медичної реформи в Україні29 вересня 2017 року Фондом розвитку публічно-приватного партнерства в охороні здоров’я було проведено громадське обговорення з питань реформування охорони здоров’я в Україні. Інформаційним партнером заходу став медичний портал України Здоров-Інфо. Організаторами було забезпечено online-трансляцію дискусії.

Обговорення включало в себе 2 дискусійні панелі:

  1. Реформа охорони здоров’я в Україні – напрацювання та досвід міста Київ.
  2. Донорська, технічна та благодійна допомога – лабіринти сучасного правового поля.

Першим слово взяв Радник голови КМДА з питань медицини,Шлях до змін: громадське обговорення медичної реформи в Україні Президент клініки “Борис” Михайло Радуцький. “Радянську медицину слід знищувати в головах, – зазначив пан Радуцький. – Вона ніколи не була безкоштовною, навіть у часи СРСР лікарям носили цукерки, купували за свої кошти ліки. У мене багато зауважень до концепції медичної реформи МОЗ, але систему однозначно треба змінювати”. Головною складністю приватно-державного партнерства в медицині Михайло Радуцький вважає відсутність розцінок на медичні послуги, встановлених за офіційно діючими механізмами. Немає єдиної методики розрахунку вартості медичної послуги, і це проблема. Що стосується Києва, за останні роки місто дає на медицину приблизно стільки ж, скільки й держава. Проте цілих 83% йде на утримання лікарень, сплату комунальних платежів, видачу зарплат медичним працівникам, і лише 17% лишається на власне розвиток галузі охорони здоров’я столиці. Влада міста вирішила поступово перетворити лікарні на неприбуткові комунальні підприємства, керівництво яких самостійно зможе розпоряджатися коштами. Ще одна ідея – зробити лікарів акціонерами медичних закладів, в яких вони працюють. “Лікарні повинні стати власністю не держави, а колективу. Також обов’язковим є впровадження обов’язкового страхування лікаря від помилки”, – висловив свою думку пан Радуцький.

Незалежний консультант стратегічного розвитку та керування Олена Куценко зазначила, що в Україні в медичній сфері є багато нематеріальних активів, які не можна втрачати. Треба їх модернізувати. Також слід готувати професійних управлінців для керування лікувально-профілактичних установ, які є в центрі реформи.

Радник Міністра Кабінету міністрів України з питань охорони здоров’я, Голова асоціації приватної медицини України, Генеральний директор Центру онкології ім. Академіка Ю. Спіженка Олег Спіженко головною проблемою галузі охорони здоров’я в Україні визначив катастрофічний брак професійних медичних працівників. “Ми знищуємо свій фундамент – медичні кадри”, – резюмував пан Спіженко. Поки для молодих лікарів не буде перспектив в Україні, поки у суспільстві не буде культури профілактичних медичних оглядів, пропаганди здорового способу життя, реальних змін у якості життя українців не відбудеться.

Про важливість державно-приватного партнерства говорив Голова вільної профспілки медичних працівників Олег Панасенко. На його думку, лікарні повинні перейти у власність громад.

Шлях до змін: громадське обговорення медичної реформи в УкраїніГенеральний директор медичного порталу України Здоров-Інфо, засновник компанії “Інформаційні технології в медицині” Андрій Каспаревич відзначив, що в першу чергу українській медицині необхідна чесність. Медичні заклади всіх форм власності повинні мати рівні права, а людина має зрозуміти, що сама відповідає за своє здоров’я. В медицині повинен бути ринок, а чесність – це вихід із ситуації, яка склалася. Тільки за умови прийняття чесних правил ведення бізнесу в медичній галузі України можливі реальні зміни.

Віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини, кандидат медичних наук Валерій Зукін наголосив, що лише завдяки неформальним грошовим внескам пацієнтів ще існує поки українська медицина. Їм треба надати статусу законності, розробити механізми, які б дозволили не розглядати їх в якості хабарів і дали б можливість направляти дані кошти на розвиток лікарень. “90% доходів наших лікарів – це неформальні платежі”, – стверджує пан Зукін.

Про перепони на шляху донорськоїШлях до змін: громадське обговорення медичної реформи в Україні та волонтерської діяльності в Україні та про колізії податкового медичного права розповіли Голова громадської ради головного управління ДФС у місті Києві Ірина Нараєвська та Голова благодійного фонду “Клуб Дивосвіт” Оксана Тюпа.

Отже, громадське обговорення продемонструвало, що можливості для публічно-приватного партнерства в охороні здоров’я України є, але для його ефективності необхідне вирішення ряду ключових питань. Очевидно одне – громади повинні брати активну участь у питанні реформування медичної галузі. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED