Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Українці отримали доступ до сучасних технологій, що рятують життя при гострому інфаркті міокарду

УКРАЇНЦІ ОТРИМАЛИ ДОСТУП ДО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ, ЩО РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ ПРИ ГОСТРОМУ ІНФАРКТІ МІОКАРДУ21 вересня 2017 року, Київ – Україна значно прискорила темпи реформування кардіологічного напрямку, а фахівці навіть говорять про справжню революцію у боротьбі з інфарктами міокарду. Довгострокова системна робота асоціацій кардіологів України та міжнародних партнерів з громадської ініціативи Stent for Life нарешті поєдналась з процесами реформування системи охорони здоров’я, які відбуваються в Україні. Представляємо 5 ключових елементів, що змінюють кардіологію.

Розширення мережі реперфузійних центрів

Станом на вересень 2017 року в Україні діє 22 кардіологічних (реперфузійних) центри в 18 областях, що проводять лікування інфарктів міокарду та хвороб коронарних судин. До кінця 2017 року заплановано відкриття ще 13 нових по всій країні. Регіональні кардіологічні (реперфузійні) мережі розташовуються на території України так, щоб була можливість своєчасно доставити пацієнта до центру в автомобілі екстреної медичної допомоги протягом двох годин. Створення центрів відбувається в рамках виконання Постанови Кабінету міністрів України про створення «Регіональних реперфузійних мереж» (№418-р від 27.05.2016), де така програма дій була названа пріоритетною в сфері розвитку і реформування медицини.

Ефективні закупівлі ангіографів

Окрім роботи над розвитком стентування, держава також впровадить оновлення обладнання. Нещодавно Урядом було виділено 150 млн грн. бюджетних коштів на закупівлю нових 13 ангіографів для забезпечення максимально достовірної діагностики. Нову техніку буде встановлено в лікарнях у різних регіонах країни, щоб забезпечити швидкий доступ до сучасної медицини всім громадянам.

Нова професія – інтервенційний кардіолог

Завдяки реформі УКРАЇНЦІ ОТРИМАЛИ ДОСТУП ДО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ, ЩО РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ ПРИ ГОСТРОМУ ІНФАРКТІ МІОКАРДУта консолідованій роботі разом з кардіологами в Україні з’явилась нова медична спеціалізація – інтервенційний кардіолог. Це пов’язано з поступовим збільшенням кількості найбільш прогресивних операцій з коронарного стентування, а отже й необхідності підготовки профільних спеціалістів. Уже наступного року у вишах розпочнуться заняття за цією дисципліною.

Закупівля стентів, нова система розподілу

МОЗ України забезпечує проведення закупівель обладнання та витратних матеріалів. Партнерами Міністерства є міжнародні компанії — світові експерти у галузі закупівель, які забезпечують прозорість використання бюджетних коштів, контроль якості закупівель та управління процесом поставок. Закупівлі ліків та медичних виробів за програмою XIX, напрямок «Централізована закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення для закладів охорони здоров’я для забезпечення лікуванням хворих із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями» за бюджет 2016 року, що сягає 357 223 033 грн здійснює міжнародна компанія Crown Agents.
 
У рамках реалізації Урядової ініціативи безкоштовного стентування в екстрених випадках при гострому інфаркті міокарда МОЗ системно збільшує кількість встановлених стентів, як більш ефективного засобу. Цього року МОЗ закупило 10 354 стенти і супутніх витратних матеріалів для проведення процедур ургентного коронарного стентування у випадках гострого інфаркту міокарда. При цьому, завдяки прозорій процедурі закупівель вдалося значно заощадити кошти, які буде спрямовано також на придбання додаткових стентів.
  
«Наразі Міністерство охорони здоров’я підготувало два накази: “Про удосконалення системи кардіологічної допомоги у закладах охорони здоров'я України” та “Порядок надання медичної допомоги бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом з елевацією сегменту ST”, – зазначає Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров’я України. – Ці документи запроваджують нові правила функціонування системи надання кардіологічної допомоги та роботи бригад екстреної медичної допомоги в умовах розширення мережі реперфузійних центрів на території України».

Реабілітація

Важливим етапом у лікуванні хворих з інфарктом міокарда є реабілітація. Адаптація пацієнта та його серця до нових умов життя. Вкрай важливим є призначення правильної вторинної профілактики, щоб уникнути нових кардіологічних атак, зміна способу життя пацієнта для того, щоб виключити виникнення нових ризиків для життя. Також необхідне повторне обстеження пацієнтів після виписки зі стаціонару. Наразі державна програма охоплює підтримку реабілітації так само, як і проведення стентування, адже вони є невід’ємними елементами комплексу лікування.

Всі 5 елементів роботи з оновлення кардіології у сфері боротьби з інфарктами міокарду є результатом тривалої роботи, до якої були залучені не тільки українські, але й міжнародні експерти.

Голова правління ВГО «Асоціація інтервенційних кардіологів України» Юрій Соколов: «Вже 5 років ми працюємо на всіх можливих рівнях: навчаємо лікарів, проводимо освітні кампанії серед населення, підтримуємо впровадження коронарного стентування в практику лікарів-кардіологів і як результат, зараз можемо говорити про революцію в кардіології, адже завдяки нашим зусиллям разом з Урядом, МОЗ та міжнародними партнерами ініціативи STENT FOR LIFE у 2015 році стався «реперфузійний парадокс» – кількість стентувань STEMI-пацієнтів перевершила кількість процедур фібрінолізіса, менш ефективного методу лікування, і на кінець року склала 28,7% проти 18,9% відповідно. Сучасні технології, що рятують життя, стають доступнішими для українців».
 
Прес-служба МОЗ

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED