Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікування пацієнтів повинне будуватися виключно на доказовій медицині – експертна думка

Лікування пацієнтів повинне будуватися виключно на доказовій медицині – експертна думка25 квітня 2017 року у рамках VIII Міжнародного медичного форуму було проведено конференцію «Приватна медицина: реалії практики». На заході обговорювалося зокрема питання ролі доказової медицини у виборі стратегії правильного лікування та можливість впровадження в роботу лікаря міжнародних медичних протоколів.

Отже, що ж таке доказова медицина? Це добросовісне, коректне та розумне використання у клінічній практиці наявних на сьогоднішній день надійних наукових доказів безпеки та ефективності різних терапевтичних, діагностичних методів, процедур та алгоритмів. Тобто, лікар у своїй практиці повинен керуватися не лише власними знаннями та досвідом, а, в першу чергу, набутками світової медичної науки, бути в курсі нових підходів до лікування, стратегії використання тих чи інших препаратів тощо. Мова йде про відповідальне ставлення до своєї роботи та зважене призначення лікування.

На сьогодні застосування основ доказової медицини є дуже актуальним для України, в якій, на жаль, роками складалася якась своя, відокремлена від цивілізованого світу медицина. Нині за ініціативою МОЗ та за сприяння Міністерства юстиції України вітчизняні лікарі можуть користуватися набутками іноземних колег та керуватися у своїх діях міжнародними медичними протоколами. Усе це здійснюється в рамках глобального реформування галузі.

Оскільки конференція проводилася для представників приватного сектору в медицині, було виділено, що ж формує успіх приватної клініки. Це такі пункти:
  1. Успішність лікування.
  2. Оптимально можливий короткий термін лікування.
  3. Якісний сервіс, зручність для пацієнта.
Усе це забезпечить повторні звернення до клініки та появу нових пацієнтів, адже найбільше нових пацієнтів потрапляє до медичної установи саме за рекомендаціями інших людей. Тому позитивний імідж – це надзвичайно важливо. Та без використання доказової медицини у лікуванні формування такого позитивного іміджу просто неможливе.Лікування пацієнтів повинне будуватися виключно на доказовій медицині – експертна думка

Важливо встановити конструктивний діалог з пацієнтом, вміти пояснити йому доцільність тих чи інших процедур. Щоб у нього не залишилося відчуття, що з нього просто хочуть взяти максимум грошей. Без довіри неможливе повторне звернення.

Також велике значення має процес безперервної освіти лікарів, вони повинні бути в курсі всіх новацій та нових підходів до тієї чи іншої терапії. Ідеально, якщо доступ до таких знань може забезпечити лікареві медичний заклад. Знання – це основа доказової медицини.

Доповідачі конференції «Приватна медицина: реалії практики» наголосили на тому, що сучасного пацієнта важко вести в оману, надати йому недостовірну інформацію. Тому не варто покладатися на силу свого авторитету і досвіду, треба бути на хвилі подій і керуватися у своїй роботі виключно перевіреними фактами.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED