Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Юридична сторона медичного бізнесу: підсумки роботи Legal Medical Forum

Юридична сторона медичного бізнесу: підсумки роботи Legal Medical Forum21 квітня 2017 року в готелі «Київ» за адресою м. Київ, вул. Грушевського, 26/1 відбувся спеціалізований захід, присвячений юридичним аспектам ведення медичного бізнесу в Україні, Legal Medical Forum. Його організаторами стали Юридичне бюро Олени Бабич та ГС «Асоціація приватних медичних закладів України». Медичний портал України «Здоров-Інфо» виступив у якості одного з інформаційних партнерів форуму.

На Legal Medical Forum розглядалися питання правового регулювання сфери медичних послуг в Україні, можливі конфлікти між медичним закладом та пацієнтом та їх вирішення у правовому полі. Головний меседж заходу – якісних правових знань потребують як лікарі, так і пацієнти. Особливо актуальною робота форуму виявилася на тлі початку реформування медичної галузі в Україні, коли юридичних питань більше, ніж відповідей на них.

Доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія», експерт у галузі медичного права Зоряна ЧерненкоЮридична сторона медичного бізнесу: підсумки роботи Legal Medical Forum висловила свою думку з приводу того, що зараз юристам буде багато роботи, оскільки в нормативно-правових актах, пов’язаних із медичною реформою, є дуже багато спірних та неточних моментів. Отже, юристам треба: налагодити контакти з державними контролюючими органами; визначити правові механізми взаємодії з громадськими організаціями (пацієнтськими, професійними), роль яких буде зростати; працювати над можливими юридичними ризиками, пов’язаними з електронною медициною, що буде впроваджуватися; налагодити співпрацю з органами місцевого самоврядування, до повноважень яких буде передано левову частку здійснення медичної реформи. Крім того, надзвичайно важливо моніторити та аналізувати прийняті нормативно-правові акти, які, на жаль, далеко не завжди є в доступі в режимі online. 16 травня 2017 року законопроекти, пов’язані із впровадженням медичної реформи, будуть розглядатися у Верховній Раді України. Після цього юристам точно додасться роботи.

Юридична сторона медичного бізнесу: підсумки роботи Legal Medical ForumЗасновник та керівник юридичної компанії «Медконсалтинг», провідний фахівець у галузі медичного права Антоніна Нижник розповіла про новації в ліцензуванні та акредитації медичних закладів в Україні. Головна проблема даної сфери – постійна зміна бланків і правил надання ліцензії та акредитування. Із 1 січня 2017 року бланк ліцензії взагалі скасували, і дізнатися інформацію про медичний заклад можна лише на сайті МОЗ у вкладці «Підприємцям»-«Суб’єкти господарювання». Але проблема в тому, що інформація там часто неповна і некоректна, тому медичний заклад іноді просто не має змоги довести, що діє на підставі ліцензії. До головних новацій можна віднести дозвіл ФОП, які не мають медичної освіти, займатися медичною діяльністю.

Адвокат юридично-консалтингової компанії «ДЕ-ЮРЕ» Андрій ПавлишинЮридична сторона медичного бізнесу: підсумки роботи Legal Medical Forum надав свіжу інформацію щодо правових особливостей реклами медичних послуг. Було зазначено, що медична реклама досить зарегульована такими Законами України, як ЗУ «Про рекламу», «Про лікарські засоби», «Про захист від недобросовісної конкуренції», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про захист економічної конкуренції».  Було розглянуто практичні кейси медичних реклам, за які Держспоживслужба накладала реальні штрафи (у п’ятикратному розмірі від вартості виготовленої реклами).

Юридична сторона медичного бізнесу: підсумки роботи Legal Medical ForumПатентний повірений, засновник і керуючий партнер патентно-юридичної фірми PRIMA VERITAS Наталія Владимирова розповіла про важливість реєстрації торгівельної марки для медичного закладу. Торгівельна марка може реєструватися у вигляді словесної (слово чи словосполучення), зображувальної (логотип) чи комбінованої (і словосполучення, і логотип). Найкраще реєструвати її у вигляді словесної, без обмежень по кольору та шрифту, тоді буде важче пред’являти на неї свої права конкурентам у разі виникнення спору. Слід враховувати, що реєстрація діє на території однієї країни. Тому, якщо медичний заклад функціонує в різних країнах, його торгівельну марку слід реєструвати окремо в кожній державі, або ж подати документи на міжнародну реєстрацію. Але це досить дороге задоволення.

Це лише основні питання, які було розглянуто на Legal Medical Forum. Його робота була динамічною та конструктивною. Головний висновок, який можна зробити по закінченні форуму, – на фоні запуску медичної реформи в Україні роботи для юристів у сфері охорони здоров’я буде дуже багато. Адже у нових нормативно-правових актах треба буде комусь розбиратися, консультувати лікарів та власників медичних закладів, слідкувати за актуальністю діючого законодавства.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED