Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Урядова програма «Доступні ліки» набирає обертів – інформація від МОЗ та Кабміну

Урядова програма «Доступні ліки» набирає обертів – інформація від МОЗ та Кабміну1 квітня 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки», яка передбачає можливість отримувати безкоштовно або з частковою доплатою ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми. 20 квітня на прес-конференції у прес-центрі Кабінету Міністрів України було підведено перші підсумки роботи програми.

Віце-прем’єр міністр України Павло Розенко зазначив, що програма «Доступні ліки» поступово набирає обертів. «Низька тривалість життя українців – це виклик для влади», – сказав пан Розенко. Тому з цим фактом будуть намагатися активно боротися. На сьогодні всі необхідні нормативно-правові акти щодо роботи програми затверджено МОЗ та Верховною Радою України, тому із законодавчої сторони питання немає жодних прогалин. Загалом на «Доступні ліки» держава виділила 500 млн грн. і вже розподілила їх серед регіонів. Ця сума не остаточна, може бути дофінансування програми у разі потреби. Перелік ліків за програмою містить 127 препаратів від серцево-судинних захворювань, 24 від діабету другого типу та 6 від бронхіальної астми. Уже зараз понад 2700 аптек по всій Україні реалізує їх через «Доступні ліки», і їх кількість щодня збільшується. Найактивніша поки Вінницька область, але загалом участь у програмі уже беруть аптеки із абсолютно усіх областей України, просто в різній кількості. Інтерактивну карту аптек, до яких можна звертатися з рецептом по ліки із вказаного переліку, розміщено на сайті МОЗ. Також її можна знайти за цим посиланням https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cNo0E_o2s-By_2H2y-tR3hUjJqw&ll=48.786326542032434%2C31.17723204999993&z=6.

В.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун повідомила, що програма «Доступні ліки» – це лише початок глобальних змін у вітчизняній медицині. Пані Супрун відзначила роль лікарів первинної ланки в організації продуктивної роботи програми, адже шлях по ліки починається із них, з виписування рецепту. Тому вони повинні правильно інформувати хворих та виписувати усі необхідні рецепти. 24 квітня 2017 року на сайті МОЗ http://www.moz.gov.ua/ua/portal/ та сторінці міністерства у Facebook https://www.facebook.com/moz.ukr почне працювати опитування громадської думки щодо ефективності програми «Доступні ліки». Кожен бажаючий зможе заповнити анкету та залишити свої коментарі. Також всі побажання та скарги можна озвучувати, подзвонивши за телефоном гарячої лінії 15-45.

Нагадаємо, що для того, щоб отримати ліки, необхідно звернутися до свого терапевта чи сімейного лікаря за рецептом, потім піти з ним до аптеки, яка приймає участь у програмі «Доступні ліки» (на її дверях буде така наліпка https://drive.google.com/file/d/0BwMIN7nHqX2LS29rb0NVZjdNclE/view), та отримати ліки безкоштовно чи з частковою доплатою, в залежності від необхідного препарату.

Читайте також: Роз’яснення МОЗ щодо урядової програми доступні ліки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED