Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Більшість хворих на туберкульоз в Україні будуть лікувати амбулаторно

Більшість хворих на туберкульоз в Україні будуть лікувати амбулаторноСьогодні, 24 березня 2017 року, відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Це привід згадати про цю важку хворобу та ситуацію з нею в Україні. 23 березня 2017 року у київському Українському кризовому медіа-центрі було проведено прес-конференцію на тему «Ефективне лікування туберкульозу: амбулаторно VS стаціонарно»за участі представників МОЗ та ВООЗ.

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак Більшість хворих на туберкульоз в Україні будуть лікувати амбулаторнозазначила, що туберкульоз – це не вирок, сучасні ліки дозволяють ефективно з ним боротися. Станом на 2016 рік в Україні було зафіксовано близько 68 хворих на туберкульоз на кожні 100 тисяч осіб. Найгірші показники із рівня захворюваності на цю хворобу на 2016 рік зафіксовано в Одеській, Херсонській. Київській та Чернігівській областях. Також у минулому році на дану недугу захворіло 822 дітей, більшість із них були нещеплені. Тож влада закликає батьків не нехтувати вакциною БЦЖ, яку треба робити немовляті ще у пологовому будинку. Станом на сьогоднішній день МОЗ забезпечила хворих протитуберкульозними препаратами у повному обсязі. Найбільша проблема для лікарів зараз – мультирезистентна форма туберкульозу, стійка до багатьох препаратів. Вона розвивається через неконтрольоване вживання антибіотиків, переривання лікування та практику госпіталізації усіх хворих на туберкульоз до стаціонарів, які не відповідають вимогам інфекційного контролю.

Більшість хворих на туберкульоз в Україні будуть лікувати амбулаторноКерівник відділу з питань туберкульозу Європейського регіонального бюро ВООЗ Масуд Дара розповів, що його установа акцентує свою увагу на таких важливих питаннях, як: доступність служб охорони здоров’я пацієнтам; пацієнтоорієнтована допомога із фокусом на амбулаторне лікування туберкульозу; соціальна підтримка та допомога хворим на туберкульоз. Також важливо продовжувати науково-дослідницьку роботу з пошуку більш ефективних вакцин від цієї хвороби.

Керівник відділу нагляду та лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ Яна Терлеєва Більшість хворих на туберкульоз в Україні будуть лікувати амбулаторнорозповіла про ознаки, за якими можна запідозрити дану хворобу. Це тривалий кашель більше 2-х тижнів поспіль, незначне постійне підвищення температури тіла (до 37,5 °С), раптове схуднення, пітливість. Великою проблемою у боротьбі з туберкульозом є те, що близько 25% хворих навіть не здогадуються про свій діагноз та заражають інших. До групи ризику щодо захворюваності на туберкульоз належать особи похилого віку, діти до 5-ти років, хворі на цукровий діабет, онкологічні недуги, СНІД. Кожен шостий серед хворих на туберкульоз має супутню ВІЛ-інфекцію. 24% серед осіб із вперше виявленим туберкульозом мають його мультирезистентну форму, серед повторних випадків зараження – 50%. До пріоритетів боротьби з туберкульозом Центру громадського здоров’я відносить наступні: рання та якісна діагностика, зміна практики надмірної госпіталізації, зменшення тривалості лікування. У розвинених країнах Європи та Америки середня тривалість лікування від туберкульозу складає 2 тижні, у нас – від 6 до 20 місяців, третину з яких людина мусить провести в стаціонарі. Це не є раціональним і гуманним, сучасні ліки дозволяють змінити підхід до стратегії лікування даного захворювання.

Отже, як планується змінити підхід до лікування туберкульозу у 2017 році? Найголовніше – зменшити термін перебування хворих у стаціонарі, де вони часто повторно заражаються і нерідко мутирезистентним туберкульозом. Також скоротити термін лікування хворих за допомогою сучасних ліків, які закупила держава. І головне – не відправляти до стаціонарів всіх, більшість хворих лікувати амбулаторно. МОЗ пояснює свою позицію так: це світовий досвід, людина, яка знаходиться вдома, краще почуває себе морально і швидше видужує. Експерти стверджують, що перед діагностуванням туберкульозу людина найчастіше декілька місяців вже хворіє і контактує з іншими людьми, не підозрюючи про небезпеку. Тож ніякого сенсу в її ізоляції вже немає: кого могла, вона вже заразила. Після початку вживання ліків пацієнт перестає бути небезпечним для оточуючих вже через 2 тижні. Чи втіляться плани щодо амбулаторного лікування туберкульозу у життя, покаже практика.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED