Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стартувала Національна кампанія «Щаслива вагітність», організована ЮНІСЕФ

Стартувала Національна кампанія «Щаслива вагітність», організована ЮНІСЕФ6 березня 2017 року стартувала Національна кампанія «Щаслива вагітність», організована ЮНІСЕФ за підтримки МОЗ України та Українського бюро співробітництва Швейцарської конфедерації.Про це того ж таки 6 березня було оголошено на прес-брифінгу у креативному просторі «Счастье HUB».

Було зазначено, що Україна продовжує лідирувати в Європі за показниками материнської смертності та смертності немовлят. При цьому ЮНІСЕФ стверджує, що рівень знань про небезпечні прояви під час вагітності в Україні є дуже низьким. Тому кампанія «Щаслива вагітність» є надзвичайно актуальною сьогодні, вона покликана проінформувати жінок та їх близьких про можливі небезпеки, буде закликати їх ставитися більш пильно до свого здоров’я, особливо в період вагітності.

У роботі прес-конференції приймали участь генеральний директорСтартувала Національна кампанія «Щаслива вагітність», організована ЮНІСЕФ Центру громадського здоров’я МОЗ, акушер-гінеколог Наталя Нізова, представник Швейцарської конфедерації Петро Ільків, головний неонатолог України Єлизавета Шунько, експерт ЮНІСЕФ, лікар-гінеколог Андрій Загребельний, голова Асоціації свідомого батьківства Лариса Чепрасова та голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс. З відеозверненням до присутніх звернулася акторка студії «Квартал 95» Олена Кравець.

Були названі основні симптоми, які мусять занепокоїтися жінку при надії. Це:
  • набряки;
  • вагінальна кровотеча;
  • біль у животі;
  • сильні прояви токсикозу;
  • нехарактерні рухи дитини (дуже часті, або, навпаки, рідкісні);
  • температура тіла вища за 38°С, що супроводжується задишкою;
  • підвищення артеріального тиску.
Стартувала Національна кампанія «Щаслива вагітність», організована ЮНІСЕФУсе це показання до того, щоб терміново звернутися за консультацією до лікаря.
Присутні відмітили, що в нашій державі не прийнято опікуватися здоров’ям здорових людей, проте цю тенденцію треба змінювати. Профілактика – краще, ніж лікування. Треба завчасно планувати вагітність, відповідально ставитися до цього. Говорилося про поняття «свідоме батьківство», яке поступово входить до нашого життя. І це позитивна тенденція.

Здоров’я дитини починає формуватися внутрішньоутробно, тому під час вагітності слід максимально відповідально ставитися до жінки, а їй, у свою чергу, пам’ятати, що вона вже не одна.

Експерти багато говорили про те, що останні 25 років намагалися змінити світогляд лікарів, змусити їх ставитися до вагітної, як до жінки, яка потребує допомоги та інформування, а не залякування. Сьогодні черга починати повідомляти саме жінок про те, що варто знати, на що звертати увагу. Саме для цього і запускається Національна кампанія «Щаслива вагітність».

Також наголошувалося на психологічномуСтартувала Національна кампанія «Щаслива вагітність», організована ЮНІСЕФ комфорті жінки у період вагітності та пологів, ролі партнерських пологів, відчуттях дитини в утробі матері.

Подібні кампанії покликані підтримати жінок у такий вразливий для них період життя, інформувати їх про можливі ризики для себе та своєї майбутньої дитини, знизити показники рівня смертності жінок та немовлят. Лише суспільна підтримка та широке інформаційне освітлення зроблять такі проекти ефективними.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED