Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Щоб врятувати «екстренку», слід якнайшвидше сформувати державну програму та збільшити медикам зарплату

Ірина Сисоєнко стверджує, що необхідно негайно реформувати екстренну допомогуНа цьому наголосила Ірина Сисоєнко, народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я, під час наради директорів Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з членами робочої групи та експертами Міністерства охорони здоров’я України, яка відбулася 14 травня в Одесі.

«Перед нами постав серйозний виклик – необхідність врятувати службу ЕМД. Я вважаю, що не лише в Києві мають формуватися законодавчі та урядові ініціативи, які потім стають обов’язковими для всієї України. Разом ми повинні розробити державну програму задля того, аби робота служби ЕМД справді була ефективною та відповідала європейським стандартам, - підкреслила пані Ірина. – Працівники служби ЕМД повинні отримувати конкурентні заробітні плати. Так і лише так вдасться зупинити відтік кадрів».

На думку нардепа, паралельно з підвищенням оплати праці персоналу має відбуватися кілька процесів: покращення матеріально-технічної бази, зокрема закупівля авто, обладнання; відкриття єдиних оперативних диспетчерських служб у всіх областях держави та прийняття державного стандарту для їх об’єднання у всеукраїнську мережу; створення й обладнання відділень ЕМД.

Нарада директорів Центрів екстренної медичної допомоги 2018Під час роботи на 5 дискусійних майданчиках присутні на нараді обговорили концепцію реформи ЕМД в Україні, зміни до плати праці працівників служби ЕМД, її матеріально-технічне забезпечення, створення відділень ЕМД, програми навчання та підвищення кваліфікації в системі ЕМД, а також висловили свої пропозиції щодо кожної теми. Їх буде проаналізовано при розробці комплексної державної програми.

Наприклад, щодо забезпечення автомобілями учасники озвучили наступні пропозиції: усі вони повинні  мати підтвердження проходження crash-test, половина мають бути повнопривідними, залежно від особливостей регіону бажана кількість автомобілів типу С варіювала від 10 до 30%, типу В – 70-90%. Резерв повинен складати 25%. Термін використання авто не повинен перевищувати 5-6 років або показник максимального пробігу. Запропоновано обладнання відділити від автомобіля, оснастити бригади раціями й відеореєстраторами (включаючи налобні), тривожними кнопками. Також оцінювалися можливості створення потужних симуляційних навчальних центрів, підвищення тарифних розрядів для служби ЕМД і виплати надбавок за безперервний стаж, зміни кваліфікаційних вимог, підготовки парамедиків і екстрених медичних техніків, придбання гелікоптерів для гірських районів (шляхом державно-приватного партнерства), ін.

Особливу увагу присутніх привернув пілотний проект створення відділення Emergency room з кабінетом телемедицини на базі Окнянської районної лікарні, презентований Максимом Степановим, головою Одеської обласної державної адміністрації. Заплановано формування вертикально інтегрованої системи, до складу якої увійдуть Центр екстреної медичної допомоги ти медицини катастроф з Єдиною оперативною диспетчерською службою м. Одеси (ЄОДС) та Центром телемедичних консультацій, а також ще 25 сучасних відділень екстреної (невідкладної) допомоги. Їх планують відкрити на базі центральних районних лікарень Одеської області.

Нарада директорів Центрів екстренної медичної допомоги в ОдесіЦя система об’єднає всі рівні медичної допомоги – первинний, вторинний, третинний; зробить ЕМД доступнішою; дозволить оптимізувати використання фінансових і людських ресурсів. Пілотною пропонують зробити Одеську область, адже вона має велику кількість населення та значну протяжність території, тут пролягають траси міжнародного та державного значення. Модель еmergency department успішно функціонує в США та Канаді.

З перевагами запропонованої моделі  учасники наради змогли ознайомитися під час візиту до ЄОДС з Центром телемедицини, де фахівці аналізують кардіограми й рентгенограми, отримані лікарем невідкладних станів відділення Emergency room, й за лічені хвилини передають свої висновки в онлайн-режимі. Найближчим часом до консультацій планують долучити фахівця з ультразвукової діагностики.

Підбиваючи підсумки, Ірина Сисоєнко анонсувала продовження спільної роботи: «Зробити реанімацію «екстренці» можна за допомогою внесення змін до державного бюджету, належного фінансування й ефективного використання кожної копійки. Усі розглянуті теми – оплата праці, матеріально-технічне забезпечення, формування державного стандарту єдиних оперативних диспетчерських, освіта – є надзвичайно важливими. Кожній буде присвячена окрема зустріч».

Прес-служба Ірини Сисоєнко

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED