Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Новий препарат для лікування тяжких видів туберкульозу скоро буде доступний українцям

Нові препарати від мультирезистентного туберкульозуАналіз ситуації з туберкульозом в Україні показує, що значно поширені два види цього захворювання: мультирезистентний та туберкульоз з розширеною лікарською стійкістю.

Центр громадського здоров’я приводить дані, що в Україні ефективність лікування пацієнтів з такими різновидами хвороби становить 48%. Це значно нижче цільових значень Всесвітньої охорони здоров’я, яка задає показник в 75%.

В світі вже розробили препарати, які допомагають в лікуванні саме таких тяжких форм туберкульозу. Вони в прискореному порядку були схвалені в США, а в ЄС – умовно схвалені.

В минулому році лише 3% пацієнтів з Центральної Азії та Східної Європи отримали ці препарати. Це пов’язано з тим, що він не зареєстрований у країнах навіть тих, де високий показник мультирезистентного туберкульозу.

Україна, в особі Центру громадського здоров’я та Міністерства охорони здоров’я, зацікавлена в інноваційних підходах в лікуванні. Тому в перелік лікарських засобів, що будуть закуплені за державний кошт, входять такі препарати. Це лікарські засоби під назвами Декламанід та Бедаквілін. Останній вже поданий на реєстрацію в Україні, по другому поки вирішується питання. 

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED