Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зміни в медичній освіті: безперервне навчання лікарів, єдиний державний іспит та оцінювання якості медичної освіти в 2018 році

Зміни в медичній освітіВипускник-магістр медичного ВУЗу буде складати єдиний державний кваліфікаційний іспит. В цьому році буде проведено оцінювання якості медичної освіти міжнародного рівня. Також зміниться підхід до розвитку професійних навичок медичних фахівців. Тепер лікарі будуть вдосконалювати вміння, знання та навички безперервно. Реформи медичної освіти будуть відбуватись відповідно до постанов Кабінету Міністрів, які ухвалено 28 березня 2018 року.

Постанова Кабінету Міністрів України зазначає, як саме в організаційному плані буде відбуватись безперервний професійний розвиток медичних фахівців. Після здобуття вищої та післядипломної освіти в інтернатурі буде забезпечуватись безперервний процес навчання та вдосконалення професійної компетенції. Цей процес буде тривати впродовж всього терміну професійної діяльності. Нова система має поліпшити рівень медичної допомоги громадянам України.

Також впроваджується єдиний державний кваліфікаційний іспит, який будуть складати здобувачі ступеня магістр. Зазначається, що це вперше в незалежній Україні розроблено комплексний підхід, що використовується для проведення іспиту на медичних спеціальностях. Атестація буде складатись з таких компонентів:
  • інтегрований іспит-тест «КРОК»;
  • міжнародний іспит з медичних основ;
  • іспит з професійної англійської мови;
  • клінічний іспит, який підтверджує практичні навички.
Запроваджений єдиний кваліфікаційний іспит введено для підвищення якості освіти та рівня надання послуг.

Постановою Кабміну передбачено проведення міжнародного моніторингового оцінювання якості освіти. Воно зачепить всі заклади вищої освіти, що забезпечують підготовку лікарів. Підпорядкування та форма власності ВУЗів не буде відігравати роль при оцінюванні.
Моніторингове оцінювання якості освіти запроваджене для того, щоб оволодіти об’єктивною інформацією про рівень медичної освіти в Україні. Це, в свою чергу, потрібно для того, щоб впровадити якісно нові зміни.

В Україні буде проводитись іспит міжнародного зразка, який використовується в Північній та Південній Америці, країнах Європи та Азії. Після аналізу результатів відкриється можливість запровадити нові чи удосконалити старі шляхи підготовки лікарів в Україні. 

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED