Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ролі та функції ключових учасників еHealth (електронної системи охорони здоров'я)

Ролі та функції учасників електронної системи охорони здоров'яЗаступник міністра Павло Ковтонюк, відповідальний за реформу фінансування системи охорони здоров’я, пояснив, які є учасники в електронній системі охорони здоров’я та яка роль в кожного з них.

Роз’яснювальну відповідь було надано на відкритому засіданні підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, присвяченому темі «Робота eHealth: стан і впровадження».


Держава представлена міністерством охорони здоров’я та Національною службою здоров’я (НЗСУ). Міністерство є розробником політики, тобто воно відповідає за розробку нормативно-правових актів. Також МОЗ володіє декількома реєстрами. Це ті реєстри, які вже існують: реєстр закладів охорони здоров’я та реєстр спеціалістів. Поки в не дуже якісному стані, але вони вже є в міністерстві. Пізніше МОЗ буде з ними працювати. Всіма іншими реєстрами, відповідно до закону, володіє НЗСУ.

Адміністратором системи буде державне підприємство Електронне здоров’я. Воно засноване міністерством охорони здоров’я. Позаяк МОЗ має займатись розробкою політики, а не управлінням, додатково створене ДП. Ця організація створена юридично, вже призначено керівника підприємства.

Оператори медичних інформаційних систем – це інтерфейси для користувачів. Те, що бачать на екрані пацієнти, медичні працівники, керівники медичних закладів, аптеки, залежить від того, якого оператора було обрано.
Медичні заклади та аптеки мають договори з Національною службою здоров’я. Вони обирають собі одну з медичних інформаційних систем та надають послуги.

Пацієнти подають декларацію про вибір лікаря, це на першому етапі. А потім подають так само інші дані до цієї системи.
Вже з першого квітня в Україні буде відбуватись черговий етап медичної реформи – підписання декларацій між пацієнтом та сімейним лікарем.

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED