Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кому належать дані про пацієнта в електронній системі охорони здоров’я?

Кому належать дані про пацієнтаЗаступник міністра Павло Ковтонюк, відповідальний за реформу фінансування системи охорони здоров’я, відповів на питання, яке цікавить всіх: кому належать медичні дані про пацієнта.

Роз’яснювальну відповідь було надано на відкритому засіданні підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, присвяченому темі «Робота eHealth: стан і впровадження».


Відповідь на це питання знаходиться в Законі про персональні дані. Ця відповідь дуже чітка: всі дані про пацієнта належать йому самому. Держава володіє реєстрами на ці дані, тобто їх сукупністю і програмою, яка ці дані обслуговує. Але кожна частинка належить лише пацієнту.

Павло Ковтонюк також нагадав про те, які функції в учасників електронної системи охорони здоров’я. Керівник закладу охорони здоров’я (ЗОЗ) займається реєстрацією свого закладу та укладає договори з Національною службою здоров’я. Лікар веде медичні записи про пацієнта.

Уповноважена особа ЗОЗ – це людина або люди, які займаються внесенням даних про пацієнта (наразі, це декларації), веденням реєстру лікарів і медичних працівників закладу. Цю особу призначає керівник закладу охорони здоров’я.

Нагадуємо, що з 1 квітня всі пацієнти повинні будуть вибрати сімейного лікаря та підписати декларацію з ним. Зміни відбуваються в рамках проведення медичної реформи.

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED