Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підписання декларацій з пацієнтами та інші очікування МОЗ щодо медичних закладів

Що очікує МОЗ від медичних закладів?Заступник міністра Павло Ковтонюк, відповідальний за реформу фінансування системи охорони здоров’я, розповів про те, що наразі МОЗ очікує від закладів охорони здоров’я.

Роз’яснювальну відповідь було надано на відкритому засіданні підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, присвяченому темі «Робота eHealth: стан і впровадження».


Павло Ковтонюк повідомляє, що МОЗ очікує від закладів охорони здоров’я не так багато. Він вважає, що проблема з тим, що заклади не можуть це зробити, трохи перебільшена.

Для підписання декларацій з пацієнтами потрібно мати лише комп’ютер та доступ до Інтернету. Якщо докласти трохи зусиль, це мати не так вже і важко. Не обов’язково мати комп’ютер кожному лікарю. Нарізі має бути хоча б один комп’ютер на медичний заклад, вказує заступник міністра.

Далі потрібно обрати медичну інформаційну систему (МІС), саме обрати самостійно з тих, що будуть представлені на ринку. МОЗ наголошує і регіонам передає, що МІС не буде «спущена» з міністерства охорони здоров’я. На сьогодні це дуже легко робиться. Можна зайти на сайт електронної системи охорони здоров’я та вибрати одну з 8 систем, які там наявні. І через неї почати реєструвати заклад, лікарів і потім своїх пацієнтів.

Зараз це абсолютно безоплатно, купувати нічого не треба.  В майбутньому кожен заклад повинен буде мати свою медичну інформаційну систему. Потрібно придбати її, так, як купується медичне обладнання. Спеціально для первинної медицини МОЗ надало можливість в цьому році користуватись системою безоплатно.

Працівники закладів, які будуть працювати з електронної системою, а також керівник закладу, який реєструє заклад та працівників, повинні мати електронний цифровий підпис. 

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED