Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ольга Богомолець: "Україна — найгірше в світі місце для лікарів"

Ольга Богомолець: "Україна — найгірше в світі місце для лікарів"Україна сьогодні — єдина країна в світі, де лікарі мають найнижчу зарплату серед усіх професій. Зарплати наших медиків навіть нижчі, ніж у Зімбабве, де економічна ситуація вкрай важка вже багато років.

Ані в Європі, ані в Америці, ані в Африці немає жодної країни, де праця лікаря оплачувалася би так ганебно низько. За таких умов розраховувати, що система охорони здоров’я працюватиме ефективно, а медики будуть викладатися на 100% — нонсенс.

В абсолютній більшості країн фахівці, які рятують життя інших людей, не тільки користуються величезною повагою та авторитетом, але й отримують за свою працю достойну винагороду. І тільки в нас держава чомусь вважає, що лікарі повинні працювати задарма, сподіваючись на неофіційну винагороду від пацієнта.

Український лікар отримує сьогодні зарплату в 10 разів меншу, ніж польський, у 45 разів — ніж німецький і майже у 100 разів — ніж американський.

Проте Україна — найгірше в світі місце для лікарівукраїнський лікар програє в зарплаті не тільки закордонним колегам, але й навіть вітчизняним професіям. Людина, яка вчилася довгі роки в університеті, потім перебувала кілька років в інтернатурі, і лише після цього була допущена до лікування пацієнтів — сьогодні отримує менше, ніж люди без вищої освіти в сфері обслуговування та на некваліфікованих роботах.

Список принижень цим не обмежується — уряд пішов ще далі і зрівняв зарплати лікарю, медсестрі та санітарці. Тепер їхня праця оплачується однаково.

Таке ставлення уряду до українських лікарів свідчить не тільки про їхню байдужість до цих конкретних фахівців. Це — яскраве свідчення ставлення влади взагалі до охорони здоров’я українців, адже чиновники чудово розуміють наслідки недофінансування медицини.

За останні два роки з України за кордон виїхали близько 70 тисяч медиків. За найгірших умов там вони будуть отримувати зарплату в багато разів більшу, ніж тут.

На Україну ж чекає кадровий голод: тут залишаться лише медики передпенсійного віку та молоді недосвідчені лікарі щойно після інтернатури. Перші за кілька років остаточно вийдуть на пенсію, а другі — будуть набувати досвіду не від старших колег, а на власних помилках, тобто на нас з вами.

Україна — найгірше в світі місце для лікарівВсе це означатиме подальше погіршення якості медичного обслуговування та зростання кількості лікарських помилок.

Але можновладцям це байдуже. В них самих достатньо грошей для лікування у найкращих світових клініках, а українському народу згодиться і так...

Вчергове хочу сказати представникам уряду: ні, так не згодиться! Вже багато разів і я, і Комітет з питань охорони здоров’я офіційно і неофіційно звертався до керівництва МОЗ та уряду з вимогою припинити знущання над медиками.

Я ще раз, знову, вимагаю в керівництва країни підвищити зарплати медикам та ліквідувати зрівнялівку, яка принижує гідність лікаря, демотивує його та штовхає або на шлях хабарів, або на від’їзд за кордон.

Ольга Богомолець,
Народний депутат України


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED