Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Уряд погодив Концепцію програми протидії туберкульозу на найближчі три роки

Уряд погодив Концепцію програми протидії туберкульозу на найближчі три рокиУряд погодив Концепцію загальнодержавної цільової програми протидії захворюваності туберкульозом на 2018-2021 рр. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Туберкульоз і надалі лишається в нашій країні проблемою загальнодержавного значення, оскільки його розповсюдження в Україні є вкрай високим. Хоча й позитивні зрушення у цій сфері є: у період з 2012 по 2016 роки рівень захворюваності на туберкульоз у нас став меншим на 9%, смертність від даної хвороби знизилася на 19%, поширення активних форм хвороби у сукупності з ВІЛ/СНІД – на 11,6%. Проте працювати ще явно є над чим.

Метою згаданої Концепції став контроль над туберкульозом: зменшення його поширеності, смертності від нього та впровадження більш ефективного лікування. Документ було розроблено, враховуючи ключові пункти Європейського плану дій по боротьбі з туберкульозом на 2016-2020 рр., розробленого Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Успішне впровадження та фінансування дій, передбачених у Концепції, зробить можливим забезпечення доступу до безперервної діагностики туберкульозу, для цього повинні бути закуплені всі необхідні видаткові матеріали. Також мова йде про безперешкодний доступ до потрібного лікування усіх хворих на туберкульоз в Україні. Буде впроваджено підхід до лікування цієї хвороби, орієнтований на пацієнта, на задоволення його потреб та інтересів. Значна роль у боротьбі з туберкульозом відводиться доступу українців до консультування та тестування на туберкульоз і хвороби, які часто його супроводжують, такі як ВІЛ/СНІД, гепатит.

Повноцінне впровадження у життя Концепції допоможе зробити великий крок у питанні повного подолання епідемії туберкульозу в Україні.

Нагадаємо, туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане потраплянням до організму різних видів мікобактерій, найчастіше – палички Коха. Хвороба підступна тим, що швидко уражує тканину легенів, іноді зачіпає й інші органи. У більшості випадків туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової під час кашлю, чихання, навіть просто розмови. Після інфікування туберкульоз може протікати у прихованій формі. В Україні ситуація з туберкульозом є вже традиційно несприятливою, проте в останні роки відзначаються певні позитивні зрушення у питаннях профілактики, діагностики та лікування даної недуги.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED