Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медична реформа: план дій для закладів первинної медичної допомоги на 2018 рік від МОЗ

Медична реформа: план дій для закладів первинної медичної допомоги на 2018 рік від МОЗМедична реформа, про яку так давно і багато говорили, нарешті починає реалізовуватися на практиці з 2018 року. Перші зміни торкнуться первинної галузі медицини, а саме сімейної медицини, педіатрії та терапії. Велику роботу у поточному році повинні провести заклади первинної медичної допомоги (ПМД). Приблизний план дій для їхнього керівництва надало МОЗ на своєму офіційному сайті.

Отже, у 2018 році заклади ПМД повинні:
  1. Провести процедуру автономізації, а саме змінити свій статус на “некомерційне комунальне підприємство”. Лише у такому разі медичний заклад зможе укладати договір з Національною службою здоров’я після її створення влітку цього року та отримувати кошти за надані медичні послуги.
  2. Повністю укомплектувати медичний заклад необхідною кількістю комп’ютерів, приєднатися до єдиної системи електронної медицини (eHealth), зареєструвати там заклад, лікарів, отримати всі потрібні електронні підписи. Зробити це можна вже зараз.
  3. Переглянути матеріально-технічне забезпечення медичного закладу, привести його у відповідність до Табелю технічного оснащення.
  4. Забезпечити безперервне надання медичних послуг пацієнтам на первинній ланці, незалежно від святкових чи вихідних днів. Також повинне бути вирішено питання адекватної та повноцінної заміни лікаря первинної ланки, який знаходиться у відпустці.
  5. Інформувати пацієнтів про необхідність підписання з квітня 2018 року Декларацій з лікарями первинної допомоги. Лікаря можна буде обрати самостійно, незалежно від місця реєстрації чи фактичного місця проживання пацієнта.
  6. Підписати договір з Національною службою здоров’я після її створення (орієнтовно червень-липень 2018 року). Обов’язкова умова для цього – проведення процедури автономізації закладу ПМД.
Отже, цей рік обіцяє бути плідним та доволі непростим для закладів первинної медичної допомоги, адже саме з них почнеться реалізація медичної реформи в Україні. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED