Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні бракує вакцин від поліомієліту

В Україні бракує вакцин від поліомієлітуВ Україні катастрофічно бракує інактивованих вакцин від поліомієліту, якими проводять 2 перші щеплення від даної хвороби. Про це заявила інфекціоніст Ольга Голубовська в інтерв’ю “Главкому”.

Живої вакцини від поліомієліту, якою проводять подальші щеплення від даної хвороби, в нашій країні вистачає, а ось з наявністю інактивованої є проблеми. Через це вакцинація від поліомієліту в Україні знаходиться під загрозою. Чому ж так відбувається?

Справа втому, що за міжнародними правилами для профілактики поліомієліту дві перші дози вводяться інактивованою вакциною, та через те, що вона не дає сильного імунітету, подальша імунізація проводиться живою вакциною. У той же час, робити перше щеплення живою вакциною не можна, оскільки вона викликає вакциноасоційований поліомієліт. З цієї причини від даної методики імунізації у світі відмовилися.

Поліомієліт – це важка інфекційна хвороба, яка часто призводить до смерті або інвалідизації людини. Найчастіше на неї хворіють діти. Поліомієліт викликає ураження сірої речовини спинного мозку та сильно пошкоджує усю нервову систему. Один з найбільш трагічних наслідків поліомієліту, не рахуючи смерті хворого, – це параліч.

До організму вірус поліомієліту потрапляє через слизову оболонку рота чи кишечника, звідки надходить до лімфатичних вузлів, крові та центральної нервової системи, спинного мозку.

РанішеВ Україні бракує вакцин від поліомієліту поліомієліт був доволі поширеною дитячою хворобою, яка призводила до важких наслідків, проте з розповсюдженням вакцинації її вдалося взяти під контроль. Відповідно до затвердженого МОЗ Календарю профілактичних щеплень, вакцинація від поліомієліту повинна проводитися дитині у віці 2, 4 та 6 місяців, потім ще тричі проводиться ревакцинація: в півтора року, в 6 років та в 14 років. Проте наразі ситуація зі щепленнями від поліомієліту в Україні є поганою через відсутність необхідних вакцин та через небажання багатьох батьків вакцинувати своїх дітей. Через це загроза розповсюдження поліомієліту в нашій країні є, на жаль, досить високою. Сподіваємося, що з нового року ситуація з наявністю інактивованих вакцин від поліомієліту в Україні покращиться.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED