Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ надає рекомендації українцям щодо правильного харчування

МОЗ надає рекомендації українцям щодо правильного харчування13 грудня 2017 року відбулася спільна презентація МОЗ, Центру громадського здоров’я та Української асоціації дієтологів Національних рекомендацій зі здорового харчування. Було названо продукти, які обов’язково повинні входити до раціону харчування людини, а також надано рекомендації щодо оптимального розміру порцій та частоти вживання їжі.

Отже, обов’язково слід вживати сезонні та бажано місцеві овочі й фрукти, молочні та кисломолочні продукти, м’ясо та рибу, найкраще нежирних сортів, злаки, рослинні жири.

Основні рекомендації є такими:
  1. Треба їсти до 300 г овочів та фруктів на добу, доповнювати свій раціон бобовими.
  2. Слід вживати 2-3 рибні страви на тиждень.
  3. Варто надавати перевагу пташиному м’ясу, обмежувати вживання свинини.
  4. Необхідно їсти 1-2 яйце на добу (якщо немає хронічних хвороб, при яких яйця протипоказані).
  5. Добова норма цільних злаків на добу – 70 г для жінок, 90 г для чоловіків. Також корисними є горіхи й насіння, особливо гарбузове.
  6. За добу треба з’їдати близько 300 г фруктів та ягід.
  7. Слід вживати молочні та кисломолочні продукти низької чи помірної жирності.
  8. Корисною є оливкова, соняшникова, кукурудзяна, льняна олія, тобто рослинні жири.
  9. Необхідно вживати достатню кількість рідини на добу, близько 4% від маси тіла.
  10. Треба споживати не більше 5 г солі та 50 г цукру на добу.
Правильне харчування – це один з профілактичних заходів, які застосовуються для запобігання хронічним неінфекційним хворобам, серед яких атеросклероз, ожиріння, захворювання травної системи, онкологічні хвороби тощо. Велике значення має правильне приготування їжі: краще уникати смажених, копчених, занадто кислих чи перчених страв, а віддавати перевагу їжі, приготованій на пару, відвареній, тушкованій чи правильно запеченій. Їсти слід 5-6 разів на добу, але невеликими порціями, не переїдаючи.

Раціональний підхід до свого харчування – це запорука здоров’я та гарного самопочуття. На сьогодні багато українців не бажають дотримуватися правил здорового способу життя та правильного харчування, що сильно позначається на їхньому здоров’ю. Таку практику треба змінювати. А, між іншим, здорова та правильно приготована їжа може бути дуже смачною.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED