Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Президент України найближчим часом підпише «медичні» закони

Президент України найближчим часом підпише «медичні» закони Петро Порошенко під час наради з медичними працівниками у Львівському національному медичному університеті повідомив, що вже найближчим часом підпише 2 закони, які стосуються медичної тематики: № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» та №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості». Наразі ці два закони вже прийняті Верховною Радою та знаходяться на підписі у Президента.

Нагадаємо, Закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» Парламент прийняв 19 жовтня 2017 року. Відповідно до нього реформування медицини почнеться вже з початку наступного року, перші зміни торкнуться сімейної медицини, терапії та педіатрії (первинної ланки). Планується, що кожен громадянин повинен буде підписати декларацію зі своїм сімейним лікарем, і від кількості пацієнтів буде залежати заробітна плата лікаря. При цьому обирати лікаря можна, не прив’язуючись до місця реєстрації чи фактичного проживання. Також планується, що медичні заклади стануть автономними та матимуть змогу самостійно розпоряджатися своїми коштами. Буде працювати принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

14 листопада 2017 року Парламент прийняв ініційований Президентом Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості». Відповідно до нього держава бере на себе зобов’язання покращити доступність та якість медичної допомоги та медичного обслуговування на селі. Буде виділено значну суму коштів на вдосконалення матеріально-технічної бази фельдшерських пунктів та сільських лікарень, їх комп’ютеризацію, покращення умов праці та побуту лікарів.

Щоб дані закони запрацювали, їх повинен підписати Президент України. Нагадаємо, Петро Порошенко наголосив, що зробить це вже скоро.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED