Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алкоголізм – причина смертності серед багатьох українців працездатного віку

Алкоголізм – причина смертності серед багатьох українців працездатного вікуАлкогольна залежність – це страшна біда для людини та її сім’ї, адже вона забирає не лише фізичне, але й психічне здоров’я. 40% українських чоловіків та 22% жінок помирає від алкогольної залежності у віці від 20 до 64 років. Таку страшну статистику повідомляє ІА «Уніан» з посиланням на МОЗ.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що експертами Всесвітнього банку було проведено дослідження психічного здоров’я українців, але не у всіх областях, а лише в пілотних Львівській, Запорізькій та Полтавській. Найпоширеніша причина смерті через зловживання алкоголем – це суїцид. Україна наразі входить до десятки країн світу з найвищими показниками суїциду. Зловживання алкоголем – це комплексна проблема. Алкоголізм часто провокує такі хвороби, як туберкульоз, серцево-судинні недуги, рак, цироз печінки, панкреатит, епілепсію, цукровий діабет тощо.

З іншої сторони, експерти стверджують, що близько 75% українців не мають доступу до кваліфікованої медичної допомоги у сфері психічного здоров’я. В нашій країні суттєвий брак психотерапевтів, соціальних працівників. Наші співгромадяни часто стикаються з такими проблемами, як сором, брак довіри до системи психологічного лікування, недостатня поінформованість, висока вартість ефективного лікування, страх перед розповсюдженням інформації щодо свого психологічного стану.

Тенденція сучасного світу полягає в тому, що від хвороб психічного характеру страждає все більше людей, і Україна не є винятком. Депресія – це надзвичайно розповсюджене захворювання, ознаки якого суттєво загострюються через систематичне зловживання алкоголем.

Алкоголізм провокує не лише депресію, а й тривожні стани, психічні розлади, фактичну втрату особистісних характеристик, повну деградацію людини. Те, що в Україні такі надзвичайно високі показники цієї залежності, просто шокує. Звичайно, не можна робити висновки щодо всієї країни по 3-х пілотних областях, але тенденція проглядається досить чітко. Особливо враховуючи той факт, що Львівська, Запорізька та Полтавська області географічно віддалені між собою та знаходяться у різних куточках держави.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED