Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хворі на один з видів раку крові в Україні повністю забезпечені необхідними ліками – МОЗ


 Хворі на один з видів раку крові в Україні повністю забезпечені необхідними ліками – МОЗНа офіційному сайті МОЗ з’явилася інформація про те, що цього року вперше хворі на хронічний мієлолейкоз (рак крові) на 100% забезпечені необхідними ліками. Такий прогрес став можливими завдяки закупівлям ліків через міжнародні організації, зазначають у міністерстві охорони здоров’я України.

Програма розвитку ООН (ПРООН) закупила для українських хворих препарат Іматиніб, який є життєво необхідним для хворих на хронічний мієлолейкоз. Як стверджують у МОЗ, ПРООН вдалося зробити закупівлі за вкрай низькими цінами, що дозволило зекономити 11 мільйонів гривень бюджетних коштів. Через таку суттєву економію ПРООН мала змогу докупити усю необхідну для України кількість Іматинібу для забезпечення лікування 1100 хворих.

У МОЗ  Хворі на один з видів раку крові в Україні повністю забезпечені необхідними ліками – МОЗговорять, що в попередні роки за державний кошт вдавалося покривати усього лише 35-50% від загальної потреби у цих ліках, решту хворі повинні були докуповувати за власний рахунок. І тільки цього року вдалося покрити 100% від потреби. Крім того, завдяки зекономленим коштам Україна тепер має можливість придбати більше ліків для хворих на мукополісахаридоз, хворобу Гоше, легеневу гіпертензію тощо. «Головне тут – не економія в грошах, а можливість забезпечити лікуванням більшу кількість пацієнтів», – зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Позитивні тенденції у нинішніх закупівлях – це здорова конкуренція між виробниками і міжнародними організаціями, що дає змогу отримувати препарати за вигідними ринковими цінами.

Хронічний мієлолейкоз – це онкологічне захворювання крові, для якого характерне зниження рівня лейкоцитів та поява великої кількості незрілих клітин – гранулоцитів. Найбільш тривалою є саме хронічна форма хвороби, яка без відповідного лікування триває 3-4 роки. Такі препарати, як Іматиніб, допомагають успішно боротися з хронічним мієлолейкозом, але є досить високовартісними. Тому без допомоги держави долати цю недугу дуже важко, а для декого просто неможливо. У МОЗ заявляють, що й надалі будуть продовжувати практику співпраці з міжнародними організаціями для закупівлі необхідних ліків за вигідними ринковими цінами.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED