Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медичній реформі – бути: Верховна Рада підтримала ключовий законопроект

Медичній реформі – бути: Верховна Рада підтримала ключовий законопроектСьогодні, 19 жовтня 2017 року, Верховна Рада України ухвалила законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» у другому читанні та в цілому. 240 народних депутатів проголосували «за». Це означає, що є реальні шанси почати реалізацію медичної реформи в Україні вже з початку 2018 року, як і було заплановано.

Отже, уже з 2018 року буде реформуватися медицина первинної ланки: педіатрія, терапія та сімейна медицина, а також швидка невідкладна допомога. Пацієнт буде самостійно обирати лікаря первинної ланки та підписувати з ним договір, незалежно від місця своєї реєстрації. Буде реалізовано принцип «гроші йдуть за пацієнтом», коли лікарі та медичні заклади будуть отримувати кошти виключно за кількість пацієнтів, а не за ліжко-місця. Швидка медична допомога буде повністю безкоштовною для пацієнтів, так само, які і первинна медицина. Лікарі будуть отримувати достойну оплату праці, якщо обслуговуватимуть достатню кількість пацієнтів, що захочуть заключити з ними договір.

За медичні послуги держава буде напряму сплачувати медичному закладу відповідно до встановлених тарифів. До тарифу буде включено оплату роботи медичного персоналу, витратні матеріали, амортизацію обладнання, вартість ліків, адміністративні витрати.

Тепер МОЗ просить Верховну Раду проголосувати за законопроект №6604, який передбачає зміни у Бюджетному кодексі, та законопроект Президента України про реформу сільської медицини №7117. Їх розгляд передбачається вже найближчим часом.

«Ця реформа – це революція гідності у медицині, бо гідність лікаря і гідність пацієнта – у центрі змін, які ми розпочнемо уже найближчим часом», – написали сьогодні на офіційному сайті МОЗ. Як воно буде насправді, може показати лише час.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED