Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Законопроекти по медичній реформі депутати розглянуть на наступному тижні – Голова Верховної Ради

Законопроекти по медичній реформі депутати розглянуть на наступному тижні – Голова Верховної РадиГолова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що вже на наступному тижні депутати будуть працювати над розглядом законопроектів, які повинні дати старт медичній реформі в нашій державі. Про це повідомляє офіційний сайт ВРУ.

Ця осінь є дуже насиченою для депутатів в плані роботи над реформаторськими законопроектами. Спочатку вони погодили освітню, потім пенсійну реформу, на черзі медична. Влітку парламент та МОЗ не дійшли повної згоди щодо майбутніх законів, їх розгляд було перенесено на осінь. Анонсувалося, що вже у вересні депутати займуться медичною реформою, але наразі середина жовтня, а за це питання вони навіть не бралися.

“Ми всі, хто живе в Україні та лікується в українських лікарнях, усвідомлюємо, що система охорони здоров’я не працює, як треба”, – зазначає пан Парубій. Він стверджує, що не можна лишати українську медицину у тому пострадянському вигляді, в якому вона перебуває зараз. Це розцінюється Головою ВРУ як злочин.

На думку МОЗ та багатьох депутатів законопроекти, направлені на розгляд до парламенту, покликані оптимізувати видатки на медичну галузь в Україні, навчити правильно розпоряджатися бюджетними коштами, підняти ефективність галузі охорони здоров’я. Передбачається, що лікарі будуть отримувати гідну оплату праці, а лікарні фінансуватимуться не просто так, а отримуватимуть кошти за кожного конкретного пацієнта. Також планується встановити державний гарантований пакет послуг та ліків, які будуть абсолютно безкоштовними для громадян. За решту доведеться доплачувати. Безоплатною буде первинна та невідкладна медична допомога, пологи, паліативна допомога.

На сьогодні проект медичної реформи має як багато прибічників, так і противників. Останні висловлюють побоювання, що медичні послуги стануть абсолютно недоступними для більшості українців та посилаються на Конституцію, в якій чітко зазначено, що медицина в Україні є безкоштовною. Проте всім відомо, що насправді в нашій країні ніхто безкоштовно не лікується, кожен сплачує за надані послуги лікарю напряму, по суті, даючи хабар. І неважливо, це гроші чи коробка цукерок, факт залишається фактом. Реформатори прагнуть докорінно змінити усю систему.

“Я хочу, щоб в Україні була якісна медицина, – говорить Андрій Парубій, – я – за медичну реформу”. Наступний пленарний тиждень Верховної Ради триватиме з 17 по 20 жовтня. Тож скоро стане ясно, чи стоятиме питання медичної реформи та її ключових законопроектів на порядку денному в парламенті.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED